DOLAR 34,1238 0.29%
EURO 38,1562 0.22%
ALTIN 2.878,051,74
BITCOIN 2146192-0.61624%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

TÜRSAB Başkanı: Tatil satın alırken web sitesinin adresini kontrol edin
5 okunma

TÜRSAB Başkanı: Tatil satın alırken web sitesinin adresini kontrol edin

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 23:18
TÜRSAB Başkanı: Tatil satın alırken web sitesinin adresini kontrol edin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil rezervasyonlarında güvenliği sağlamak için önemli uyarılarda bulundu. Bağlıkaya, tatil satın alınan web sitelerinin adres çubuğunda yer alan ismin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Rezervasyon yapıldığında ödemelerin, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN hesaplarına yapılmasını, şahsi IBAN hesaplarına yapılan ödemelerin mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bağlıkaya, turizm sektöründe dolandırıcılık faaliyetlerinin farklı dönemlerde farklı alanlarda yoğunlaştığını söyledi. Salgın sürecinde ve sonrasında villa kiralamalarında artan dolandırıcılık vakalarına ek olarak, son zamanlarda bungalov turizminde de bu tip olayların arttığına dikkat çekti.

TÜRSAB’ın 2023 yılında 12 bin 691 dolandırıcılık ihbarı ile ilgili işlem gerçekleştirdiğini belirten Bağlıkaya, bu tür vakaların önüne geçmek için özel bir dijital denetim ekibi kurduklarını açıkladı. Ekibin ilgili kurumlarla koordineli olarak çalışmalarını sürdürdüğünü ve vatandaşlara tatil satın aldıkları şirketin TÜRSAB üyesi olup olmadığını kontrol etme imkanı sunan “TÜRSAB Dijital Doğrulama Sistemi”ni hayata geçirdiklerini söyledi.

İnternet üzerinden tatil satın alanların sayısının son yıllarda arttığını ve buna paralel olarak sahte web siteleri ile sosyal medya hesapları aracılığıyla dolandırıcılık faaliyetlerinin de arttığını belirten Bağlıkaya, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bağlıkaya, TÜRSAB’ın dijital denetim ekiplerinin 2024 Haziran sonu itibarıyla toplam 16 bin 705 işlem gerçekleştirdiğini, buldukları dolandırıcılık amaçlı sayfaları ilgili kurumlara bildirdiklerini ve Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na 581 dosya sunduklarını söyledi.

Google ve META ile yakın temas halinde olduklarını, dolandırıcı sitelerin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını engellemek için adımlar attıklarını belirten Bağlıkaya, META ile de dolandırıcılık amaçlı sosyal medya hesaplarının askıya alınması için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Bağlıkaya, TÜRSAB’ın dolandırıcılığa uğrayan vatandaşlara ve dolandırıcılıkta ünvanları kullanılan seyahat acentelerine hukuki destek sağladığını ve şikayet dilekçesi örnekleri ile başvuru şekilleri konusunda bilgi verdiğini belirtti.

Bağlıkaya, dolandırıcıların web sitelerini taklit etmek için küçük harf değişiklikleriyle benzer domain adresleri oluşturduklarını, çoğunlukla sabit telefon numarası kullanmadıklarını ve WhatsApp üzerinden iletişim kurduklarını söyledi.

Bağlıkaya, ödemelerin seyahat acentelerinin kurumsal IBAN hesaplarına yapılmasını, sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının sıklıkla değiştiğini ve ürün fiyatlarının piyasa değerinin çok altında olması halinde şüphelenmek gerektiğini vurguladı.

Türkiye Ekonomi Tatil Dolandırıcılık Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP