DOLAR 34,2481 0.08%
EURO 37,0889 0.18%
ALTIN 3.009,580,59
BITCOIN 2304718-1.33548%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

15:51

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Türkiye’nin İlk Deprem ve Yapı Sağlığı Araştırma Merkezi Açıldı
11 okunma

Türkiye’nin İlk Deprem ve Yapı Sağlığı Araştırma Merkezi Açıldı

ABONE OL
Ekim 22, 2024 09:48
Türkiye’nin İlk Deprem ve Yapı Sağlığı Araştırma Merkezi Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Türkiye’nin ilk Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni hizmete açtı. Merkez, deprem riskine karşı güvenlik, yapı sağlığı izleme ve heyelan erken uyarı sistemleri konusunda çalışacak. Merkezin müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, heyelan erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi için yapı sağlığı izleme sistemleri ile birlikte metodolojiler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, merkezin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin önemini vurguladı. Çuvalcı, YÖK Başkanı’nın da bu merkezin çalışmalarını çok beğendiğini ve enstitüye dönüştürülmesi gerektiğini belirttiğini söyledi.

‘HEYELAN ERKEN UYARI SİSTEMİNİ GELİŞTİRİYORUZ’

Prof. Dr. Altunışık, merkezde yürütülen çalışmaları ayrıntılı olarak anlattı. “Bölgemizin en büyük sorunlarından biri olan heyelan ve kaya düşmesini erken tespit edebilmek için heyelan erken uyarı sistemi üzerine çalışıyoruz,” diyen Altunışık, bu sistemin geliştirilmesi için yapı sağlığı izleme sistemleri ile entegre bir metodoloji kullandıklarını belirtti. Merkezin 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sırasında alanda önemli çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmalarla deprem öncesi yapı sağlığının izlenmesi, depremde hasar görecek yapıların tespiti ve deprem sonrasında hızlı hasar tespitine yönelik önemli veriler topladığını vurguladı. Altunışık, bu verilerin kullanıldığı yerli ve milli yazılımların geliştirildiğini ve bu yazılımların birçok ödül kazandığını, Adana’da düzenlenen TEKNOFEST’te de 354 patent arasından Grand Prix ödülü ile birincilik elde ettiklerini söyledi. Merkezin robotlar, dronlar, uydu görüntüleri, akıllı gözlükler ve öğrenme tekniklerini kullanarak toplanan verilerin dijitalleştirilmesi ve görselleştirilmesi üzerine de çalıştığını belirtti.

‘ÖNEMLİ BİR PROJE’

Altunışık, sismik izolatörler konusunda da önemli bir proje yürüttüklerini ifade etti. Sismik izolatörlü binaların deprem sonrası bazı sorunlar yaşayabildiğini belirten Altunışık, bu sorunları çözmek için şekil hafızalı elemanlarla sismik izolatörlerin ortak çalışılmasını hedeflediklerini söyledi. Merkez, CLT ahşap malzemelerin testlerini gerçekleştirerek bu malzemelerin betonarme binaların güçlendirilmesinde kullanımı üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Ayrıca, 18 ilçenin yapı envanterinin çıkarılması ve dijital ikizlerinin oluşturulması için ön protokoller imzaladıklarını belirtti.

‘YÖK BAŞKANIMIZ ÇALIŞMALARI ÇOK BEĞENDİ’

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Deprem ve Yapı Sağlığı Merkezi’nin açılışı için YÖK’e gittiklerini ve YÖK Başkanı’nın yapılan çalışmaları çok beğendiğini ve bunu enstitüye dönüştürülmesi gerektiğini söylediğini belirtti. Çuvalcı, merkezin enstitüye dönüştürülmesi için YÖK’e başvuru yapıldığını ve bunun kısa sürede gerçekleşmesini umduklarını dile getirdi.

Açılış töreninin ardından katılımcılar Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni gezdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Türkiye Eğitim Sağlık Güncel Deprem

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP