DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150241-0.65795%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Türkiye’den Kaçırılan Eserler İnternet Sitesinde Satışa Çıktı
15 okunma

Türkiye’den Kaçırılan Eserler İnternet Sitesinde Satışa Çıktı

ABONE OL
Ağustos 24, 2024 09:47
Türkiye’den Kaçırılan Eserler İnternet Sitesinde Satışa Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için büyük çaba gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi’nin çabaları, “ahibinden.com” adlı bir internet sitesinde M.Ö. dönemine ait tarihi eserlerin satışa çıkarılmasıyla gölgelendi. 18 Ağustos 2024 tarihinde sitede 2,5 milyon TL karşılığında “M.Ö. Antik Tarihi Eser Buluntular” başlığı altında satışa sunulan eserler, kamuoyunda büyük tepki çekti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Uluslararası Strateji Kalkındırma Araştırma Derneği (USKAD) Genel Başkanı ve Koruma ve Restorasyon Uzmanı Cemil Karabayram, yaşananları “facia” olarak nitelendirdi. Karabayram, “Ülkemiz kaçakçılıkla uzun süredir mücadele ediyor ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kapsamda birçok eseri geri getirmeyi başardı. Ancak kültürel mirasımızın, ülkemizin en bilinen sitelerinden birinde satışa çıkarılması kabul edilemez bir durum. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda acil önlemler alması gerekiyor.” diye konuştu.

İnternet sitesinde satışa sunulan eserlerin hangi döneme ait olduğu bilgisi de paylaşıldı. “C.D.” isimli bir kişi tarafından Elazığ’dan satışa çıkarılan eserler, “Arkeoloji bölümünde incelenen bir adet mızrak ucu ila üç adet balta uçlarının milattan önce olduğu belirlenmiştir” açıklamasıyla sunuldu. Konu, Antalya’da görev yapan USKAD Genel Başkanı Cemil Karabayram’a ulaştı.

Karabayram, ihbarı dokümanlarıyla birlikte Elazığ Emniyet Müdürlüğü’ne bildirdi. Daha önce Antalya ve Van’da kaçakçılığın önlenmesinde rol oynayan Karabayram, “Eserlerin satışa sunulduğunu gördüğümde ilk önce bir müzeden alıntı bir fotoğraf olabileceğini düşündüm. Ancak daha sonra birkaç parçanın birbirinden ayrı fotoğraflarının çekildiğini fark ettim. Elazığ Kaçakçılık Şube ile iletişime geçtim, onlar da olayı inceledi. Ben de ek araştırmalarımı sürdürdüm ve bunları emniyetle paylaştım. Dün itibarıyla gerçekleştirilen bir operasyonla eserler ele geçirildi ve Elazığ Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi.” dedi.

USKAD Başkanı Karabayram, kültürel mirasın korunması konusunda tüm vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulundu. Bakanlığın bu konuda büyük çaba gösterdiğine dikkat çeken Karabayram, “İçişleri Bakanlığı’na bağlı Elazığ Emniyet Müdürlüğü’nün hızlı müdahalesi ve eserlerin müzeye teslim edilmesi takdire şayan. Ancak kültürel mirasımızın Türkiye’nin en bilinen sitelerinden birinde satışa sunulması kabul edilemez. Devletimizin bu konuda tedbirlerini artırması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Cemil Karabayram Operasyon antalya Türkiye 3-sayfa Elazığ Kültür Operasyon 3.Sayfa Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP