Türkiye’de sağlık alanında çığır açan bir adımla, Sağlık Bakanlığı tarafından hastaneler bünyesinde Çok Disiplinli Çocuk ve Genç Ruh Sağlığı Merkezleri (ÇÖZGEM) kuruldu. Bu merkezler, otizm başta olmak üzere özel gereksinimli çocuklara yönelik tanı, tedavi, takip, ergoterapi, dil ve konuşma terapisi gibi kapsamlı hizmetleri tek bir çatı altında ücretsiz olarak sunuyor.
Çocukların erken tanı ve tedavi hizmetlerine daha kolay erişebilmesi ve multidisipliner bir yaklaşımla sağlık hizmetlerinin sunulması amacıyla kurulan ÇÖZGEM’ler, Türkiye genelinde yaygınlaştırılmayı hedefliyor. Halihazırda 9 merkez faaliyet gösteren program, gelecek dönemde 81 ilde hizmet vermesi planlanıyor.
Ankara Etlik Şehir Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren ÇÖZGEM, yaklaşık 3 ay önce hizmet vermeye başladı ve bu alanda ülkenin en büyük merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Renkli duvarları, eğlenceli yazıları ve resimleriyle hastalarını karşılayan merkez, tanı, tedavi, yaşam boyu takip ve ailelere rehberlik gibi hizmetleri sunuyor.
Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği İdari, Eğitim Sorumlusu ve ÇÖZGEM Sorumlusu Doç. Dr. Ayşegül Efe, ÇÖZGEM’lerin, tamamen kamusal ve ücretsiz olarak sunulan multidisipliner ruh sağlığı hizmetleri olduğunu vurguluyor.
Efe, Etlik Şehir Hastanesi’ndeki ÇÖZGEM’in şu anda ülkenin en büyük merkezi olduğunu belirterek, “0-6 yaş arasındaki özel gereksinimli tüm çocuklar, ailenin şüphe duyması veya birinci basamak sağlık kuruluşlarında tespit edilmesi durumunda, bu merkezde hizmet alabiliyor” diyor.
Aile hekimleri, otizm şüphesi olan çocukları doğrudan ÇÖZGEM’e yönlendiriyor. Efe, aile hekimlerinin 5 maddeli bir otizm tarama sistemi uyguladığını ve şüphe durumunda çocukların merkezlerine yönlendirildiğini belirtiyor. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde, Ankara’daki tüm aile hekimliklerine bu konuda bilgilendirme yapıldı.
ÇÖZGEM’e başvuran çocuklar, çocuk ve ergen psikiyatristi, çocuk psikoloğu, bireysel hizmet danışmanı, çocuk gelişim uzmanı, ergoterapist, dil ve konuşma terapisti, sosyal hizmet uzmanı ve gerektiğinde diyetisyen, çocuk metabolizma, nöroloji, çocuk genetik, işitme-görme testleri gibi çeşitli uzmanlık alanlarından hizmet alabiliyor.
Efe, otizm spektrum bozukluğunda erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekerek, “Erken tanı ve tedavi, belirtilerin kaybolmasını, çocuğun yaşam kalitesini, sosyal katılımını ve işlevselliğini olumlu yönde etkiler. ÇÖZGEM, hastalara birinci basamak hizmetten direkt dördüncü basamak hizmete başvurabilme şansını sunuyor.” diyor.
Efe, ailelerin ÇÖZGEM’de tüm aşamalarla ilgili bilgilendirildiğini ve rehberlik hizmetleri aldığını vurguluyor. “Özellikle otizm teşhisi konulduğunda ailelerin yaşadığı şoku ve zorlukları göz önünde bulundurarak, doğru bilgilendirme ve destek sağlıyoruz.” diyor.
ÇÖZGEM’de sunulan ergoterapi, dil ve konuşma terapisi gibi hizmetlerin özel sektörde yüksek maliyetli olduğunu hatırlatan Efe, “Kamusal alanda bu hizmeti ücretsiz olarak sunarak, aileleri ciddi bir külfetten kurtarıyoruz. Aynı zamanda, uzman personelimizi spesifik alanlarda yetiştirme ve hastalara kanıtlanmış yöntemlere dayalı yapılandırılmış bir tedavi programı sunma şansına sahip oluyoruz.” diyor.
Efe, ÇÖZGEM’de her hasta için yıllık ve ömür boyu tedavi planları oluşturulduğunu belirtiyor. “Bu sayede ailelere yol gösteriyoruz ve hiçbir hastamızı takipsiz bırakmıyoruz.” diyor.
ÇÖZGEM’in, özel gereksinimli çocukların ruh sağlığı hizmetlerinde önemli bir rol üstlendiğini ve sağlık sistemine değerli bir katkı sağladığını söyleyebiliriz.
GENEL
52 dakika önceGENEL
54 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce