DOLAR 34,1263 0.29%
EURO 38,1014 0.09%
ALTIN 2.873,571,58
BITCOIN 2141348-0.3554%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’de maymun çiçeği vakası var mı? Bakanlık’tan ilk açıklama geldi
25 okunma

Türkiye’de maymun çiçeği vakası var mı? Bakanlık’tan ilk açıklama geldi

ABONE OL
Ağustos 15, 2024 10:43
Türkiye’de maymun çiçeği vakası var mı? Bakanlık’tan ilk açıklama geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “acil durum” ilan edilmesi üzerine Türkiye’de maymun çiçeği vakası olup olmadığı sorusu merak konusu oldu. Sağlık Bakanlığı, vatandaşları rahatlatan bir açıklama yaparak, Türkiye’de 2024 yılında maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, DSÖ’nün 14 Ağustos 2024’te düzenlediği Acil Durum Komitesi Toplantısı’nda, M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunun açıklandığı hatırlatıldı.

“TÜRKİYE’DE 2024 YILINDA M ÇİÇEĞİ VAKASINA RASTLANMADI”

Açıklamada, özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği hastalığının Türkiye’de 2024 yılında tespit edilmediği vurgulandı. Ülkemizde herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığı belirtilen açıklamada, Bakanlığın gerekli çalışmaları yürüttüğü, bilim kurulu ve sağlık altyapısıyla süreci hassasiyetle takip ettiği belirtildi.

HASTALIKLA İLGİLİ 524 ÖLÜM YAŞANDI

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün yaptığı açıklamada, geçen yıl bildirilen vaka sayısında önemli bir artış olduğuna dikkat çekerek, bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısının 14 bini aştığını ve hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandığını söyledi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?

Adının aksine maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve bu hayvanlardan insana geçen maymun çiçeği hastalığı, enfekte kişiler veya virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucu da bulaşabilir. Virüs, sağlıklı kişilere, ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla girebilir.

İnsandan insana bulaşmanın büyük solunum salgısı damlacıklarıyla olduğu düşünülüyor. Hastalığın uzak mesafelere gidemeyen büyük damlacıklarla bulaşması, yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla gerçekleşir.

CİLT DÖKÜNTÜLERİNE NEDEN OLUYOR

Maymun çiçeği hastalığı, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarına (döküntü) neden olur. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğini, çiçek, su çiçeği ve kızamıktan ayıran en önemli belirtisidir. Yakınmalar, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkar.

Hastalığın ilk 5 gününde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik yaşanır. Ciltteki döküntüler de ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülür. Avuç içi, ayak, ağız içi, genital bölge ve gözlerdeki lezyonlar, kabuk bağlayıp düşmesiyle ortadan kalkar.

Haberler.com / Ayça Elal – Sağlık

Sağlık Bakanlığı Kısıtlama Türkiye Afrika Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP