DOLAR 34,1213 0.28%
EURO 38,1628 0.23%
ALTIN 2.879,121,78
BITCOIN 2142837-0.95095%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Türkiye’de Lenfoma Teşhisi Konulanların Sayısı Yıllık 10 Bin
11 okunma

Türkiye’de Lenfoma Teşhisi Konulanların Sayısı Yıllık 10 Bin

ABONE OL
Eylül 14, 2024 09:56
Türkiye’de Lenfoma Teşhisi Konulanların Sayısı Yıllık 10 Bin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de her yıl yaklaşık 10.000 kişiye lenfoma teşhisi konuluyor. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezlerinin yapısının çeşitli nedenlerle bozulmasıyla ortaya çıkıyor.

Geriatrik Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, hastalığın belirtilerinin genellikle halsizlik, terleme, ateş, kilo kaybı ve lenf bezlerinde büyüme olduğunu söyledi.

Lenf bezi büyümesi boyun, koltuk altı ve kasıkta görülebileceği gibi karın içinde ve akciğerlerde de olabilir. Hastalık, hodgkin lenfoma ve hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki türe ayrılıyor. Hodgkin dışı lenfoma daha sık görülüyor ve hodgkin lenfomanın aksine ileri yaşlarda başlıyor ve birden fazla bölgeden yayılıyor.

Prof. Dr. İlhan, lenfomanın tedavi edilebilir olduğunu ve erken tanı konulması durumunda tedavi şansının yüksek olduğunu vurguladı.

Lenfoma teşhisi konulduktan sonra lenf bezlerinden biyopsi alınıyor ve hastalığın evrelenmesi için ileri tetkikler uygulanıyor. Tedavi yöntemi, hastalığın evresine göre değişiyor. Erken evrelerde radyoterapi uygulanırken ileri evrelerde kemoterapi tercih ediliyor. Cerrahi işlemler ise lenfomada sınırlı olarak uygulanıyor.

Prof. Dr. İlhan, lenfoma tedavisinin Türkiye’de ücretsiz olduğunu ve ABD ve Avrupa’daki standartlara uygun olarak uygulandığını belirtti. Ayrıca, Türkiye’de hematolojinin oldukça gelişmiş olduğunu ve her ilde hematologların erken tanı koyabilecek ve hastaları tedavi edebilecek kapasitede olduğunu vurguladı.

Lenfoma nüksetmesi durumunda kök hücre nakli ile tedavi yapılabilir. Hastalığın kökten çözülmesi için hücresel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.

Erken teşhis ve uygun tedavi ile lenfomayı yenen hastaların olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan, lenfomanın sinsi bir hastalık olduğunu ve her yaşta görülebileceğini hatırlattı.

39 yaşında iki çocuk annesi Melike Sürmen, lenfoma teşhisi konulmadan önce 3,5 ay boyunca terleme, yüksek ateş, kilo kaybı ve bel ağrısı şikayetleri yaşadığını ancak bu şikayetleri önemsemediğini söyledi. Bel ağrısının artması üzerine MR taraması yaptırdıktan sonra lenfoma teşhisi konuldu.

Sürmen, teşhis konulduktan sonra hemen tedaviye başladığını ve 4,5 ay süren akıllı ilaç ve kemoterapi tedavisi ile hastalığı yendiğini anlattı.

Prof. Dr. İlhan, Melike Sürmen’in tedavisini, hastanın yaşına, hastalığın tipine ve patolojisine göre planladıklarını ve tedavinin başarılı bir şekilde tamamlandığını belirtti.

“Lenfoma sinsi bir hastalıktır. Her yaşta görülebilir. Mutlak olarak erken tanı koyarsanız tedavisi mümkündür.” diyen Prof. Dr. İlhan, hastalığa karşı dikkatli olunması ve belirtiler görüldüğünde hemen doktora başvurulması gerektiğini vurguladı.

Osman İlhan Türkiye Eğitim Sağlık Güncel ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP