DOLAR 33,9858 -0.24%
EURO 38,0422 0.3%
ALTIN 2.833,251,09
BITCOIN 21625105.98616%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

20:34

YATSIYA KALAN SÜRE

Türkiye’de ilk defa gerçekleştirildi! Pakistanlı başlarından yapışık ikizler ayrıldı
6 okunma

Türkiye’de ilk defa gerçekleştirildi! Pakistanlı başlarından yapışık ikizler ayrıldı

ABONE OL
Eylül 19, 2024 07:56
Türkiye’de ilk defa gerçekleştirildi! Pakistanlı başlarından yapışık ikizler ayrıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pakistanlı ikizler Mirha ve Minal, Eylül 2023’te başlarından yapışık olarak dünyaya geldi. Aileleri, evlatlarına memleketlerinde tedavi imkanı bulamayınca yardım çağrısında bulundu. Türkiye, bu çağrıya kayıtsız kalmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’daki ünlü pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Noor Ul Owase Jeelani’nin yapışık ikizlerin durumunu kendisine bildirmesi üzerine, bebeklerin tedavi için Türkiye’ye getirilmesini emretti.

Sağlık Bakanlığı’nın koordinesinde mayıs ayında Ankara’ya getirilen bebekler, Bilkent Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alındı. İki aşamalı operasyonla ikizler birbirinden ayrıldı. Bu operasyonlarda Prof. Dr. Owase Jeelani, Bilkent Şehir Hastanesi pediatrik beyin cerrahı Doç. Dr. Harun Demirci ve plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrah Doç. Dr. Hasan Murat Ergani öncülük etti. İkizlere hayat veren ikinci ve son operasyon 19 Temmuz’da gerçekleştirildi. 14 saat süren ve 60 sağlık çalışanının yer aldığı bu ameliyat, ikizlerin baş bölgelerinin başarılı bir şekilde ayrılmasıyla sonuçlandı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bebekleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı ve aileye geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla Yapışık İkizler Ayrıldı

“ÜLKEMİZLE, TIBBİ EKİBİMİZLE GURUR DUYUYORUZ”

Bilkent Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Doç. Dr. Aziz Ahmet Surel, ikizlerin sağlıklarına kavuştuklarını ve şu anda 11 aylık olduklarını belirtti. Prof. Dr. Owase Jeelani’nin 2020 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın desteğiyle İngiltere’ye gönderilen siyam ikizleri Derman ve Yiğit’in ayrılma ameliyatını gerçekleştirdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Owase Jeelani’nin daha sonra Bilkent Şehir Hastanesi’ni ziyaret ederek bu tip operasyonlara uygun olduğunu gördüğünü ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu süreci onayladığını ifade etti. “Cumhurbaşkanımız, Prof. Dr. Owase Jeelani’ye bu ameliyatları Türkiye’de de yapmasından mutlu olacağını söylemişti. Bu süreç, aslında 2020’deki davetin de cevabıydı.” dedi. Surel, bu yılın başlarından beri Pakistanlı ikizlerle ilgili olarak Bilkent Şehir Hastanesi tıbbi ekibinin, Prof. Dr. Owase Jeelani ve ekibiyle birlikte Cumhurbaşkanlığıyla sürekli iletişim halinde olduğunu, bebeklerin tüm tıbbi süreçlerinin hastanede yürütüldüğünü belirtti. “Bu operasyonla önemli bir bilgi ve tecrübe aktarımı gerçekleşti. Ülkemizle, hastanemizle, tıbbi ekibimizle gurur duyuyoruz. Tüm ekibe, Prof. Dr. Owase Jeelani ve ekibine tek tek teşekkür ediyoruz. Bebeklerimizin ilk geldikleri yapışık halleriyle şu anki yüzleri gülen, sağlıklı hallerini görmek kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük bir mutluluk.” şeklinde konuştu.

“İLK YAŞ GÜNLERİNİ AYRI OLARAK KUTLAYACAKLAR”

Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, operasyonun ciddi bir ekip çalışması olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Bebeklerimiz birleşik yaşadıkları için oturma ve el hareketlerinde bazı sorunları vardı. Ameliyat sonrası nörologlarımız, fizik tedavi uzmanlarımız, nörogelişimsel uzmanlarımız tarafından bu sıkıntılar giderildi. Bebeklerimiz şu an çok iyi, ellerini, kollarını kullanmaya, baş kontrolünü sağlamaya başladılar. 10 gün sonra yaş günleri var, ilk yaş günlerini ayrı olarak kutlayacaklar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla Yapışık İkizler Ayrıldı

“İLK SEANSTA KAFALARINA BALON GİBİ ŞİŞİRİLEN METERYAL YERLEŞTİRDİK”

Bilkent Şehir Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Murat Ergani, operasyondan önce çok detaylı bir tıbbi planlama yapıldığını, sürecin kendileri için de heyecan verici ve mutluluk dolu olduğunu söyledi. Bebeklerde ayrılma işlemi sonrası doku eksikliği olmaması için önce “balonla doku genişletme” ameliyatı gerçekleştirildiğini belirten Ergani, “İlk seansta kafalarına balon gibi zamanla şişirilen, dokuya zarar vermeyen ve dokunun genişlemesini sağlayan bir materyal yerleştirdik. Onları haftada bir şişirerek, dokunun artmasını sağladık. Bu yaklaşık 2 aylık bir süreçti.” diye konuştu.

“HAYATTA UNUTAMAYACAĞIM ANLARDAN BİRİYDİ”

Ergani, ardından beyin cerrahi ekibiyle ayrılmanın yapılacağı ikinci ameliyatın hazırlıklarının yürütüldüğünü söyledi. “Bebekleri ayırdığımızda beyinleri açık olacağı için beyni örtecek doku çok önemliydi. Herhangi bir sorun durumunda çocuklara zarar gelme ihtimali vardı ve bu nedenle çok detaylı planlandı. 19 Temmuz’daki ameliyatta çocukları ayırdığımızda dokuları paylaştıracak şekilde planlama yaptık.” açıklamasında bulundu. Ameliyat sonrası dolaşım problemi olmaması için bebeklerin dokuların üzerine yatmaması gerektiğini, bu nedenle ilk günler bebeklerin başında nöbetçi durduklarını dile getiren Ergani, “Bebeklerimizin şu an sağlıklı olduğunu görmek inanılmaz bir mutluluk. Başarıyla ayrıldıkları anda hekimlerimiz, bütün sağlık ekibi birbirimize baktık, o anda alkış koptu. Hayatta unutamayacağım anlardan biriydi.” ifadelerini kullandı.

14 SAATLİK AMELİYAT SÜRECİ

Pediatrik beyin cerrahı Doç. Dr. Harun Demirci, ayrılma operasyonuna ilişkin şunları kaydetti:

“Tüm planlama ve ön işlemlerin ardından en uzun olacak kısım, çocukların birbirinden ayrılacağı ameliyat günü geldi. Sabah 06.00’da bütün ekip hazırdı. 09.30’a kadar bebeklerin anesteziye konforlu şekilde hazırlanması sağlandı. Sonrasında 14 saatlik ameliyat süreci başladı, yavaş, ılımlı bir cerrahi planlandı. Çocukların beyin dokularının birbirinden ayrı olması gibi bir şansımız vardı. Çok iyi bir tempoyla, süreçle bebeklerin ayrılması sağlandı.”

Bebeklerin sol taraftan yapışık olmaları nedeniyle bu bölgeyi kullanamadığına işaret eden Demirci, ameliyat sonrası 6 haftalık bir fizik tedavi sürecinin yürütüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Demirci, şöyle devam etti:

“Bebeklerimiz başlarda ameliyat sonrası o ayrılmaya alışamadı. Birbirlerinden ayrı kaldıklarında huzurlu değillerdi, onun için ilk zamanlar yoğun bakımda bile aynı odaya koyduk, serviste de bir süre aynı yatakta yatırmak zorunda kaldık. Çünkü o teması istiyorlardı. Sonrasında ayrı olmaya alıştılar, sağlık durumları gayet iyi. 2-3 haftaya taburcu etmeyi planlıyoruz. Üç ay sonra kontrolleri olacak, bir süre bu kontrollerle beyin doku gelişimi, kemik gelişimlerine bakılacak. Her şeyin yolunda olacağını umuyoruz.”

“HEPİMİZ ALKIŞLAMAYA BAŞLADIK BİR YANDAN DA AĞLIYORDUK”

Çocuk Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Sorumlusu Uzman Dr. Sibel Saydam, bebeklerin ameliyat öncesindeki tomografi, MR gibi tetkikleri için de üç defa genel anestezi alması gerektiğine, bu uygulamanın oldukça zor olduğuna dikkati çekti. Saydam, “Ameliyatta 11 kişilik bir anestezi ekibiydik, iki bebeği paylaştık. 14 saatlik ameliyat sürecinde herhangi bir komplikasyon süreci ihtimaline karşı gergindik. Ameliyat sırasında ‘Ayrılma işlemi tamamlandı’ denildiği an, unutulmaz bir andı. Hepimiz alkışlamaya başladık, bir yandan da ağlıyorduk. Ayrılan bebeklerimizin ameliyatları sonrasında iki ayrı odada devam etti, sonra sırayla yoğun bakıma bıraktık. Anlatılmaz bir duygu.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla Yapışık İkizler Ayrıldı

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’LA İLETİŞİME GEÇTİK”

İkizlerin babası Rehan Ali, çok zor zamanlar geçirdiklerini, evlatları için hep dua ettiklerini söyledi. Yaşadıkları süreci şöyle anlattı:

“Bebeklerimiz Eylül 2023’te yapışık olarak doğdu. Pakistan’da bize tedavilerinin yapılamayacağı söylendi, bunun üzerine Londra’da Dr. Owase Jeelani ile iletişime geçtik, bebeklerimizin resimlerini, tıbbi raporlarını ilettik. Bunları inceledi ve ayırma operasyonunun mümkün olduğunu söyledi. Fakat ameliyatı İngiltere’de yaptırabilecek maddi güce sahip değildik. Dr. Owase Jeelani, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iletişime geçti, durumumuzu anlattı. Bu sayede gerekli ayarlamalar yapıldı ve daha sonra buraya getirildik.” Çok mutlu olduklarını ve emeği geçen herkese şükran borçlu olduklarını vurgulayan baba, “Yavrularımı ayrı gördüğüm an çok mutlu oldum, inanılmazdı. Şimdi ilk yaşlarına sağlıkla girecekler, çok mutluyuz. Başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, herkese, Sağlık Bakanlığına, Bilkent Şehir Hastanesine, tüm hekimlere, sağlık çalışanlarına teşekkür ediyoruz, onlara şükran borçluyuz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de tanışmayı çok istiyoruz, ona teşekkür etmek istiyoruz.” dedi. Anne Nazia Parveen ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, tüm hekimlere ve sağlık personeline teşekkürlerini ileterek, “Çok mutluyum, bebeklerim artık sağlıklı, iyi durumdalar.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla Yapışık İkizler Ayrıldı

DR. OWASE JEELANI’DEN PAKİSTANLI YAPIŞIK İKİZLER İÇİN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Dünyada yapışık ikizleri ayırma operasyonlarıyla tanınan, farklı ülkelerde bu durumdaki çocuklara yardım eli uzatan Londra’daki “Gemini Untwined” isimli küresel vakfın kurucusu olan Prof. Dr. Owase Jeelani, kafalarından yapışık halde doğan evlatlarının tedavisi için kendisine ulaşan Pakistanlı ailenin durumunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Bu görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla mayıs ayında Türkiye’ye getirilen ve Bilkent Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alınan 8 aylık yapışık ikizler Mirha ve Minal, Prof. Dr. Owase Jeelani ve Türk hekimlerin katıldığı 14 saatlik bir operasyonla birbirinden başarıyla ayrıldı. Owase Jeelani, sağlığına kavuşan kız bebeklerin ameliyatı ve sonrasında süreç hakkında çevrimiçi olarak AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla Yapışık İkizler Ayrıldı

“TÜRKİYE MÜKEMMEL BİR SAĞLIK SİSTEMİNE SAHİP”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve bakanlığın her süreçte yanlarında olduğunu, bebeklerin Pakistan’dan Ankara’ya getirilmesini ve Bilkent Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alınmalarını sağladığını aktaran Owase Jeelani, “Türkiye, mükemmel bir sağlık sistemine sahip. Mükemmel bir sağlık sistemi için 3 şeye ihtiyaç vardır; ülkedeki sağlık sisteminin nasıl idare edileceğine dair bir vizyon, doğru hastaneler ve sağlık merkezlerinin bulunduğu bir altyapı ve kendini adayan, yetenekli, doğru insanlar. Türkiye, bunların üçüne de sahip, bu sorgulanamaz.” diye konuştu. Türk sağlık sistemiyle çok sayıda tecrübesinin bulunduğunu ve her seferinde bu sistemin çok iyi işlediğini gördüğünü vurgulayan Owase Jeelani, “Dünyadaki ve Türkiye’deki en iyi uygulamaların bir araya getirildiği Bilkent Şehir Hastanesi bunun en büyük örneklerinden biri. Mükemmel bir tesisleri ve ekipleri var. Çalışmaktan gerçekten keyif aldığım çok tecrübeli doktorları bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildi! Pakistanlı başlarından yapışık ikizler ayrıldıKaynak: AA / Burcu Çalık Göçümlü – Güncel

Uluslararası İlişkiler Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan Operasyon Ameliyat Pakistan Türkiye ankara Güncel Baba

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.