DOLAR 34,1031 0.21%
EURO 38,0993 0.07%
ALTIN 2.841,380,44
BITCOIN 21713472.59384%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Türkiye'de ikinci olacak: Geleceğin ulaşım teknolojileri 'Hyperloop Geliştirme Yarışması' başladı | Bilim Haberleri
9 okunma

Türkiye'de ikinci olacak: Geleceğin ulaşım teknolojileri 'Hyperloop Geliştirme Yarışması' başladı | Bilim Haberleri

ABONE OL
Ağustos 15, 2024 07:47
Türkiye'de ikinci olacak: Geleceğin ulaşım teknolojileri 'Hyperloop Geliştirme Yarışması' başladı | Bilim Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

## TEKNOFEST’in Hyperloop Heyecanı Devam Ediyor!

2022’de ilk kez düzenlenen ve gençlerin geleceğin ulaşım teknolojilerine odaklanmasını sağlayan Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın finali, TÜBİTAK Gebze Kampüsü’nde başladı. 13-17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan finalde, 6 farklı ilden 16 takım, 328 yarışmacı ile kıyasıya mücadele edecek. 2024 yılında toplam 241 başvuru alan yarışmaya katılan takımlar, Gelişme Raporu ve Teknik Tasarım Raporu olmak üzere iki rapor aşamasından geçti.

Finalde, Performans Ödülleri’ne ek olarak, 2024 yılında ilk kez düzenlenecek olan İnovasyon Ödülleri ve Çelik Levitasyon Ödülü de takımların inovatif yönlerini, teknik farklılıklarını ve başarılarını ödüllendirecek.

İnovasyon Ödülleri, Elektromanyetik Levitasyon Sistemi Geliştirme, İtki Sistemi Geliştirme, Altyapı Geliştirme, Haberleşme Sistemi Geliştirme ve Mekanik Sistemi Geliştirme (fren, entegrasyon, kapsül) kategorilerinde verilecek.

TÜBİTAK, Hyperloop Geliştirme Yarışması ile ülkemizde yüksek hızlı ulaşım sistemlerinde dünya çapındaki teknolojik gelişime katkıda bulunmayı amaçlıyor. Yarışma, kapsüllerin tasarımına ve testine olanak sağlayacak altyapı kurulmasına da destek veriyor.

Manyetik levitasyon (maglev) teknolojileri alanında farkındalık yaratmak, öğrencilere yeni nesil ulaşım teknolojileri hakkında bilgi birikimi kazandırmak, takım çalışmasını teşvik etmek ve hyperloop teknolojilerini pratik uygulamalarla geliştirerek bu alanda yetkin insan kaynağı yetiştirmek amacıyla düzenlenen yarışmanın ödülleri ise şöyle: birincilik ödülü 200 bin TL, ikincilik ödülü 150 bin TL ve üçüncülük ödülü 120 bin TL.

Ulaşımda Yeni Bir Çağ: Hyperloop

Konvansiyonel ulaşım teknolojilerine yeni bir boyut katan hyperloop, “üst düzey bir hızlı ulaşım aracı” olarak kabul ediliyor. Yeni nesil ray ötesi sistem teknolojisiyle geliştirilen hyperloop, ulaşımda yeni bir çağ açmayı hedefliyor.

Farklı türdeki manyetik levitasyon ve tahrik teknolojilerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak bir teknoloji odaklı yarışma olan Hyperloop Geliştirme Yarışması, 5. Nesil olarak adlandırılan yenilikçi ulaşım teknolojileri çalışmalarına üniversite öğrencileri seviyesinde de katkı sağlamayı amaçlıyor.

Lojistik alanında stratejik öneme sahip olan yeni nesil teknolojilerde ülkemizin aktif rol alabilmesi için TEKNOFEST, bu alanda yetişmiş insan kaynağına katkı sağlamak amacıyla gençleri geleceğe hazırlıyor. Ulusal ve uluslararası ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı yarışmada takımlara projelerinde destek de veriliyor.

İnovasyon Ödülleri ile Gençlerin Yaratıcılığı Ödüllendiriliyor

Yarışma kapsamında düzenlenecek olan İnovasyon Ödülleri, gençleri heyecanlandıran bir diğer unsuru oluşturuyor. Elektromanyetik Levitasyon Sistemi Geliştirme, İtki Sistemi Geliştirme, Altyapı Geliştirme, Haberleşme Sistemi Geliştirme ve Mekanik Sistemi Geliştirme olmak üzere 5 farklı kategoride verilecek olan ödüller, 30.000 TL değerinde. Takımlar, geliştirdikleri alt sistemleri jüriye sunacak ve en iyi sunumlar ödüllendirilecek.

TÜBİTAK’ta yeni nesil ulaşım teknolojisi ‘Hyperloop’ araçları yarıştırılıyor

Genç girişimciler Türkiye’deki ilk hyperloop şirketini kurmaya hazırlanıyor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP