DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21557190.26908%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan Hayatını Kaybetti
5 okunma

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan Hayatını Kaybetti

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 09:56
Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ünlü yazar ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) kurucularından Mehmet Doğan, 77 yaşında Ankara’da hayata gözlerini yumdu. TYB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Doğan’ın vefatı duyuruldu ve cenaze namazının 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü Hacı Bayramı Veli Camii’nde kılınacağı belirtildi.

Ankara’nın Kalecik ilçesinde 1947 yılında dünyaya gelen Mehmet Doğan, Ankara Gazi Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi SBF Basın ve Yayın Yüksek Okulu’nda radyo-televizyon uzmanlığı eğitimini tamamladı.

Mezuniyetinin ardından Türk Tarih Kurumu Yeni Türkiye Araştırma Merkezi’nde dokümantalist olarak görev yapan Doğan, askerlik görevini tamamladıktan sonra Dergah Yayınları’nda yayın yönetmenliği yaptı. 1977 ve 1978 yıllarında TRT Genel Müdür danışmanlığı görevinde bulunan Doğan, daha sonra tekrar Dergah Yayınları’nda çalışmaya devam etti.

Yayıncılık kariyerine ara vererek Ankara’ya dönen Doğan, “Büyük Türkçe Sözlük” projesini başlattı ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş çalışmalarına öncülük etti. Birlik Yayınları’nı kuran Doğan, Kültür Bakanlığı Sinema Dairesinde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak görev aldı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yazarlık dersleri veren Doğan, Birlik Medya A.Ş.’nin genel müdürlüğünü de yürüttü.

1996 yılında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliğine seçilen Doğan, bu görevi 2005 yılına kadar sürdürdü. Gazete ve dergilerde günlük ve haftalık yazılar kaleme alan Doğan, evli ve 3 çocuk babasıydı.

“Yeni Devir”, “Zaman”, “Yörünge”, “Vakit”, “Akit”, “Vahdet”, “Karar” ve “Gerçek Hayat” gibi birçok gazete ve dergide yayımlanan yazılarıyla tanınan Doğan, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nin yayınını planladı ve ilk ciltlerinin yayınını yönetti. Ayrıca, bu ansiklopediye çeşitli maddeler yazdı ve Türk Aile Ansiklopedisi’nin üç ciltlik yayınını yönetti.

Siyasi ve sosyal tarih, fikir ve basın tarihi, dil gibi alanlarda araştırmalar yürüten Doğan, Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi ve Türk Aile Ansiklopedisi’ne katkı sağladı. Televizyon metinleri ve senaryolar yazan Doğan, çeşitli televizyon programlarının ve filmlerin yapımında da görev aldı.

Mehmed Akif Fikir ve Sanat Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan Doğan, 1978-1996 yıllarında TYB genel başkanlığını yürüttü ve TYB tarafından yayımlanan “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı”nın yayın yönetmenliğini üstlendi.

Yazarlık alanının tanımlanması, yazarların mesleki bir kuruluş altında toplanması, büyük yazarların anılması ve yaşayan yazarların tanıtılması yönünde faaliyetlerde bulunan Doğan, Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’yla ilgili pek çok çalışma yaptı.

Türkiye’de 1992’de başlatılan “Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri”nin düzenlenmesinde öncülük eden Doğan, Çorum, Konya, Erzurum, Dursunbey, Suçıktı gibi il ve ilçe merkezlerinde şiir şölenlerinin yapılmasına ve 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’de yazarlık öğretimi konusunda ilk adımların atılmasına öncülük etti.

Doğan, 1978’de “Türkiye Milli Kültür Vakfı teşvik ödülü”, 1982’de “Yazarlar Birliği Dil ödülü”, 1995’te “Özbekistan Yazarlar Birliği Milletlerarası Kaşgarlı Mahmud Mükafatı”, 2004’te “7. Balkanlar Türk Kültürüne Hizmet Ödülü” ve 2012’de “Karaman Dil Ödülü”nü aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “2017 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü” takdim edilen Doğan, 2021’de ise “Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü”ne layık görüldü.

Çok sayıda kitap, sözlük ve belgesele imza atan Doğan, 1981’den bugüne kadar “Büyük Türkçe Sözlük”, “Okullar İçin Büyük Türkçe Sözlük”, “İlk Sözlük”, “Temel Büyük Türkçe Sözlük” ve “Büyük Türkçe Sözlük” adlı sözlükleri hazırladı. Çok sayıda eserin yayına hazırlanmasına katkı sağlayan Doğan, 1977’den itibaren “Sanat Sözlüğü”, “Ulucami”, “Şairler Meydanı”, “Kaybolan Şehirler”, “Nureddin Topçu”, “Mehmed Akif”, “Yaşayan Geçmiş” ve 3 bölümlük “Mimar Sinan” belgeseli gibi film metni ve senaryolara da imza attı.

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Üniversitesi Sosyal Medya Mehmet Doğan Edebiyat Türkiye ankara Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP