DOLAR 34,0055 -0.19%
EURO 38,0709 0.38%
ALTIN 2.825,980,84
BITCOIN 21536914.95251%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Türk vatandaşı mühendis, Pentagon'dan onlarca belge kaçırırken yakalandı | Dış Haberler
8 okunma

Türk vatandaşı mühendis, Pentagon'dan onlarca belge kaçırırken yakalandı | Dış Haberler

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da mühendis olarak çalışan Türkiye ve ABD vatandaşı Gökhan Gün, Meksika'ya gitmek üzere yola çıkmaya hazırlanırken güvenlik yetkisini kullanarak elde ettiği düzinelerce çok gizli belgeyle birlikte yakalanarak tutuklandı.

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 11:45
Türk vatandaşı mühendis, Pentagon'dan onlarca belge kaçırırken yakalandı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gökhan Gün, ABD’nin başkenti Washington’un Virginia banliyösünde yaşayan ve Hava Kuvvetleri’nde çalışan bir Türk elektrik mühendisiydi. Federal savcılar, Gün’ün ofisinden binlerce belge çaldığını iddia ediyor. 11 sayfalık bir suç duyurusuna göre, bu belgelerin çoğu gizlilik derecesi taşımıyordu, ancak bazıları “çok gizli ağdan gelen belge yığınları” olarak nitelendiriliyordu.

Gökhan Gün, ulusal savunma sırlarını yasadışı yollardan elde etmekle suçlanıyor. Savcılar, hala Türkiye vatandaşlığını koruyan Gün’ün bu kadar çok belgeyi neden topladığını araştırıyor. Bir yetkiliye göre, Gün belgeleri plastik poşetlere koyarak ofisinden kaçırıyordu.

Gökhan Gün, sık sık yurtdışına seyahat ediyordu ve Virginia, Teksas ve Florida’da evleri vardı. Dün erken saatlerde F.B.I. ajanları tarafından Falls Church, Va’daki evinde gözaltına alındı. Gün, sabah 6.52’de Meksika’ya bir uçuşa binmeyi planlıyordu.

Ajanlar, Gün’ün bavullarında “çok gizli” ibareli bir belge ve güvenlik izinlerinin bir listesini içeren bir sırt çantası buldular. Müfettişler, Gün’ün 2023’ten beri yaklaşık 3.400 sayfadan fazla belge bastığını söyledi. Bunların çoğu iş günlerinin sonunda bastırılmıştı.

Müfettişler ayrıca, Gün’ün bu haftanın başlarında 406 sayfadan fazla belge bastığını ve bunlardan 82’sinin çok gizli olduğunu belirtti. Dosyaya göre, bazı iş belgelerini eve götürme izni olan Gün, ajanlara elindeki belgelerin çoğunun “sınıflandırma süresinin dolmuş olduğunu” söyledi.

Gökhan Gün, İstanbul doğumlu ve 2001 yılında ABD’ye gelerek bir telekomünikasyon şirketinde çalışmaya başladı. 2012’de ABD’de daimi ikamet etmeye başladı ve Temmuz 2021’de Türkiye vatandaşlığını koruyarak ABD vatandaşlığına kabul edildi.

Gün’ün bir ticaret birliğinin web sitesinde yer alan biyografisinde, George Mason Üniversitesi’nden mühendislik alanında lisans, George Washington Üniversitesi’nden mühendislik alanında yüksek lisans ve Southern Methodist Üniversitesi’nden bilgisayar bilimleri alanında doktora dereceleri yer alıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.