DOLAR 34,1049 0.25%
EURO 38,1214 0.14%
ALTIN 2.875,911,66
BITCOIN 2139740-1.18124%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Türk Sinemasının Efsane İsmi Aydemir Akbaş Hayatını Kaybetti
12 okunma

Türk Sinemasının Efsane İsmi Aydemir Akbaş Hayatını Kaybetti

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 07:48
Türk Sinemasının Efsane İsmi Aydemir Akbaş Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk sinemasının sevilen isimlerinden Aydemir Akbaş, uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düşerek 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Akbaş, tedavi gördüğü İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde son nefesini verdi.

Senarist, yönetmen, oyuncu, gazeteci ve spor yazarı olarak sanat dünyasına önemli katkılar sağlayan Aydemir Akbaş, 25 Şubat 1936 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi mezunu olan Akbaş, gazetecilik kariyerine başladıktan sonra Altan Erbulak’ın yönlendirmesiyle tiyatro sahnelerine adım attı. Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli ve Ali Poyrazoğlu gibi önemli tiyatro isimleriyle birlikte rol alan Akbaş, “Keşanlı Ali Destanı”, “Direkler Arası”, “Zilli Zarife” ve “Ferhat ile Şirin” gibi eserlerde yer aldı.

1964 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Keşanlı Ali Destanı” filmiyle sinema dünyasına giriş yapan Aydemir Akbaş, bir dönem Yılmaz Güney’in filmlerinde rol aldı. Daha sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses’le çalışarak senaryo yazarlığına yöneldi.

Akbaş, oyunculuk kariyeri boyunca 100’den fazla filmde rol aldı, çoğunlukla komedi türünde filmlerde yer aldı. Ayrıca 8 filmde yönetmen koltuğuna oturdu ve 30’dan fazla tiyatro oyununda rol aldı. Bunun yanı sıra birçok TV dizisinde yer aldı ve 33 filmin senaryosunu kaleme aldı.

Aydemir Akbaş, spor yazarlığı da yapmış ve Galatasaray’a olan tutkusuyla biliniyordu. Galatasaray Spor Kulübü üyesi olan Akbaş, 1964 yılında evlendiği tiyatro oyuncusu Beyhan Benek’le iki kez boşandı, üç kez evlendi. İki erkek ve bir kız kardeşe sahipti, kardeşlerinden Erdinç Akbaş da bir dönem oyunculuk yapmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Aydemir Akbaş Yönetmen Spor Sinema Magazin Kültür Sanat Spor Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP