DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144168-1.47814%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Türk Kızılayı, Dünya İnsani Yardım Günü için fotoğraf sergisi açtı
10 okunma

Türk Kızılayı, Dünya İnsani Yardım Günü için fotoğraf sergisi açtı

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 07:49
Türk Kızılayı, Dünya İnsani Yardım Günü için fotoğraf sergisi açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’nü kutlamak amacıyla Türk Kızılayı, “Hedef Değil” ve “İnsani Yardım” temalı bir fotoğraf sergisi düzenledi.

Ankara’daki Renda Köşkü’nde gerçekleşen açılış törenine Ankara Valisi Vasip Şahin, Türk Kızılayı Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Türkiye Delegasyonu Başkanı Jessie Thompson, Kızılay yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri katıldı. “İnsani Yardım” temalı sergide, insani yardım çalışmaları yürüten profesyoneller ve gönüllülerin deneyimleri, 6 Şubat depremi ve sonrasında yürütülen saha çalışmalarına ait 40 fotoğraf yer aldı. “Hedef Değil” temalı sergide ise insani yardım çalışmalarının hedef alındığı şiddet olaylarına dair tanıklıklar, Gazze, Suriye ve Ukrayna’da çekilen fotoğraflar sergilendi. Ayrıca, 2020 yılında Suriye’de şehit edilen Mehmet Arif Kıdıman’ın saldırı sırasında giydiği kanlı Kızılay yeleği de serginin bir parçası olarak Renda Köşkü’nde bir hafta boyunca sergilendi.

MERİÇ: İNSANİ YARDIMA BİR GÜN HEPİMİZ İHTİYAÇ DUYABİLİRİZ

Türk Kızılayı Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz açılışta yaptığı konuşmada, “Dünyanın dört bir yanında insani yardım çalışmalarında yer alan gönüllüler ve çalışanlar var. Bu gün, insanlar arasında dayanışmayı ve yardımlaşmayı simgeleyen, birbirimize el uzattığımızda ne kadar büyük fark yaratabileceğimizi gösteren bir gün. Her birimiz bir gün insani yardıma ihtiyaç duyabiliriz. Bu sergide, Türk Kızılayı fotoğrafçılarının objektifinden dünya coğrafyalarının birçok ülkesindeki hikayeler ve yüzler sergileniyor. Sergide, şeffaflık ön plana çıkarılmış ve birine dokunduğunuzda aslında onunla bağlantılı başka insanlara da dokunduğunuzu, bir insanın hayatına dokunmanın sadece o kişinin değil, başka insanların da hayatını değiştirmeye vesile olduğunu gösteren bir tema işleniyor. Bu yıl Dünya İnsani Yardım Günü’nde, sivillerin ve insani yardım çalışanlarının hedef alınmadığı bir dünya için sesimizi yükseltmemiz ve savunuculuk yapmamız gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Serginin üçüncü bölümünde, Suriye, Somali ve Gazze’de saldırı sonucu hayatını kaybeden veya yaralanan Kızılay personelimizin fotoğraflarını göreceksiniz. Mehmet Arif şehitlerimizden biri. Onu 2020 yılında Suriye’de bir saldırı sonucu kaybettik. Saldırı sırasında üzerinde giydiği Kızılay yeleği sergileniyor. Bugün dünyaya şunu söylememiz gerek: doğal afetler, insan eliyle oluşan afetler veya diğer olaylar nedeniyle her gün insanların yardıma ihtiyaç duyabileceğini biliyoruz. İnsani yardım çalışanlarının korunması sadece onlara yapılacak bir ayrıcalık değil. İnsani yardım koridorunun açık tutulması ve ne olursa olsun insani yardım çalışanlarını ve sivilleri korumamız gerektiğini bu sergiyle bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” dedi.

THOMPSON: BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞİDDETE TANIK OLDUK

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Türkiye Delegasyonu Başkanı Jessie Thompson, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İnsanlık ruhunu kutlamak için bir araya geldiğimiz bu günde, dünyamızın insani yardım çalışanlarını ve onların hizmet verdiği insanları başarısızlığa uğrattığı acı gerçeğiyle de yüzleşmek zorundayız. Bu yılın başından bu yana, 28 cesur Kızılhaç ve Kızılay gönüllümüzü ve personelimizi insani görevlerini yerine getirirken kaybettik. Kızılhaç ve Kızılay personeli ve gönüllüleri için en ölümcül yıllardan biri bu yıl. Bu bireylerin her biri kendi topluluklarında umut, cesaret ve direnç sembolüydü ve her biri insanlığa hizmet etme uğruna en büyük bedeli ödedi. 7 Ekim’den bu yana İsrail ve Filistin’deki gönüllülerimize ve personelimize yönelik benzeri görülmemiş bir şiddete tanık olduk. Paramedikler ve ambulans sürücüleri, koruma altındaki semboller taşırken öldürüldüler. Sudan’da bir yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar sırasında Sudan Kızılayı 7 gönüllüsü ve personelini kaybetmenin yasını tutuyoruz. Ukrayna’daki silahlı çatışma insan hayatının trajik bir şekilde kaybedilmesine, şehirlerin ve sivil altyapının yok edilmesine ve insanların ülke içinde ve sınırlar ötesinde kitlesel olarak yerinden edilmesine neden oldu. İnsani yardım çalışanları çatışmaların ortasında kalan topluluklara hizmet ederken her gün kendilerini riske atıyorlar. Bu trajediler çatışma bölgelerinde insani yardım çalışanlarının karşı karşıya kaldığı tehlikelerin keskin bir hatırlatıcısıdır. Dünyadaki karmaşık krizler, sivil acıların artmasına ve gönüllüler de dahil olmak üzere insani yardım çalışanlarının hedef alınmasına yol açıyor. Son çatışmalar, insani yardım personelini korumayı amaçlayan savaş kurallarına yeniden bağlılık ve acil eylem gereksinimini vurguluyor.”

Konuşmaların ardından katılımcılar sergiyi gezdi ve hatıra fotoğrafı çektirerek program sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Türk Kızılayı Kızılay Dünya İnsan Hakları Kültür Sanat Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP