Sıcak havalarda artan şekerli içecek tüketiminin sağlığa olan olumsuz etkilerine dikkat çekmek amacıyla Türk Böbrek Vakfı, evde sağlıklı içecek yapımını uygulamalı olarak gösteren bir mutfak etkinliği düzenledi.
Zeytinburnu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, katılımcılara paketli, şekerli ve gazlı içecekler yerine evde bulunan malzemelerle lezzetli ve sağlıklı içecekler hazırlama konusunda bilgiler verildi.
Programda, limonata, erik ve kayısı kompostosu, reyhan şerbeti, soğuk çay ve soğuk kahve gibi içeceklerin şekersiz ve sağlıklı bir şekilde nasıl yapılabileceği gösterildi.
Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk, ülkemizde ileri düzeyde obezite problemi yaşandığına ve bu sorunun büyük bir bölümünün 18 yaşın altındaki bireylerde görüldüğüne dikkat çekti.
Erk, bu durumun gelecekte sağlıklı nesillerin yetişmesini tehdit ettiğini vurgulayarak, beslenme alışkanlıklarının önemine işaret etti.
Suyun yerini hiçbir şeyin tutamayacağını, ancak ayran ve sütün de alternatif olarak tüketilebileceğini belirten Erk, suya tarçın, zencefil ve salatalık gibi malzemeler ekleyerek lezzetli ve sağlıklı hale getirilebileceğini söyledi.
Şekerli içeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Erk, bir kutu gazlı içeceğin 10 küp şeker, yani 35 gram şeker içerdiğini ve bunun sağlığa olan olumsuz etkilerini göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Şekersiz olarak pazarlanan içeceklerin yanıltıcı olduğunu da ifade eden Erk, bu içeceklerde aspartam türevi tatlandırıcılar bulunduğunu ve bunların zamanla obezite ve kanser riskini artırabileceğini kaydetti.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hümeyra Şahin, şekerli gıdaların aşırı tüketiminin diş çürükleri, kilo alımı, obezite, karaciğer yağlanması, Tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.
Şahin, şekerin özellikle karın bölgesindeki yağlanmaya neden olarak metabolik sendrom riskini artırdığını ve hatta inme, felç gibi ciddi sağlık sorunlarına dahi yol açabileceğini söyledi.
Hazır meyve suları, hazır limonata ve asitli içeceklerin, içerdikleri yüksek şeker, katkı maddeleri ve renklendiriciler nedeniyle birçok zararı olduğuna dikkat çeken Şahin, evde hazırlanan meyve sularının dahi sınırlı tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti.
Şahin, evde hazırlanan meyve sularının, katkı maddelerinden, tatlandırıcılardan uzak durulmasını sağladığını ve şeker oranının kontrol edilmesini mümkün kıldığını vurguladı.
Şahin, yüksek şekerli gıdaların, beyindeki dopamin salgısını artırarak geçici bir mutluluk hissi yarattığını ve bir çeşit bağımlılık oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
Diyetisyen Gökçen Efe Aydın, evde şeker yerine az miktarda bal veya pekmez kullanılarak sağlıklı içecekler hazırlanmasını önerdi.
Kaynak: AA / Güncel
GENEL
32 dakika önceGENEL
32 dakika önceGENEL
33 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önce