Türk bilim insanları, “Anadolua” cinsi çekirgeye ait iki yeni tür keşfederek bilim dünyasına sundular. Bu keşif, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Hakkari Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak çalışmasının ürünüdür.
Prof. Dr. Deniz Şirin liderliğindeki ekip, 2021 yılında Türkiye’de endemik olan “Anadolua” çekirgelerinin yapısal ve ses karakterizasyonunu incelemek üzere araştırmalarına başladı. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaklaşık 3 yıl süren araştırmalar sonucunda, iki yeni tür tespit edildi.
“Anadolua moli” ve “Anadolua bergeri” olarak adlandırılan bu türler, farklı yapısal özelliklere ve ses karakterizasyonuna sahip oldukları belirlendi. Bilim insanları, bu türlerin ses çıkarmasında etkili olan özelliklerin farklı olduğunu ve bu farklılıkların seslerini etkilediğini tespit etti.
Prof. Dr. Şirin, “Anadolua” cinsi çekirgelerin son detaylı çalışmasının 1952 yılında yapıldığını ve yeni araştırmalarının önemli bilgiler ortaya çıkardığını belirtti. Yeni türlerin keşfinin, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini anlamamızda önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Keşfedilen türlerden biri, Aksaray Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Abbas Mol’un soyadından esinlenerek “Anadolua moli” olarak adlandırılırken, diğeri de biyoakustik çalışmalarına önemli katkılar sağlayan Dr. Dirk Berger’in soyadına ithafen “Anadolua bergeri” olarak isimlendirildi.
Kaynak: AA / Fırat Çakır – Güncel Namık Kemal Üniversitesi Kültür Sanat Eğitim Güncel”
GÜNDEM
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önce