TÜBİTAK Bilim Ödülü sahibi Prof. Dr. Mehmet Güneş, banka yetkilisi olduğunu iddia eden dolandırıcılara kurban gitti. Dolandırıcılar, sahte bir banka müşteri hizmetleri numarası kullanarak Prof. Güneş ile iletişime geçti.
Prof. Dr. Güneş, dolandırıcılık olayını şöyle anlattı: Son bir hafta boyunca kurumunun kullandığı bankanın müşteri hizmetlerinden gelen aramaları yanıtsız bırakmıştı. Daha sonra, bilinmeyen bir numaradan aranarak banka hesabının sigorta iptali işlemi için aranıldığı söylendi. Numarayı daha önce engellediği için ulaşamadıklarını belirterek, mobil internetini açmasını ve engellemeyi kaldırmasını istediler. Engellemeyi kaldırdıktan sonra, dolandırıcılar mobil bankacılık uygulaması üzerinden çeşitli adımlar atmasını sağlayarak, anlık kredi çekim işlemlerini gizlice gerçekleştirdi. İşlemler hızlı bir şekilde gerçekleştiği için şüphelenmediğini, banka yetkilisi olduğunu düşündüğü için güvendiğini söyledi. 500.000 TL’lik iki ayrı kredi çekiminin ardından, hesabından toplamda 1.000.000 TL alındı. Hiçbir aşamada IBAN numarası verilmediğini, yalnızca T.C. kimlik numarası kullanılarak işlem yapıldığını ve banka tarafından hiçbir uyarı almadığını belirtti. Bir profesör arkadaşının da olayı sonradan fark etmesine rağmen, dolandırıcılık o kadar profesyonelce yapılmıştı ki, bankanın sistemini kullanan dolandırıcılar büyük bir güven sağlamıştı.
Prof. Güneş, işlemlerden birinde onay kodu almadığını, ancak olayı anladıktan sonra işlemleri durdurmaya çalıştığını, ancak dolandırıcıların bunu engellediğini belirtti. Hemen bankayı arayarak hesabının boşaltıldığını bildirdi ancak, yarım saat içinde 1 milyon TL daha alındığını ve bankanın herhangi bir önlem almadığını söyledi. Banka, kendisine onay kodu gönderdiğini iddia etse de, yanlış işlemin kendisini uyarmadıkları için bankayı sorumlu tuttu. Yetkililere seslenerek, vatandaşların bankalar tarafından savunmasız bırakılmamasını istedi. 500.000 TL’lik işlemlerden birinde onay kodu alırken, diğerinde almadığını, bankanın müdürünün de konuyu araştıracağını söyleyip geri dönüş yapmadığını ifade etti.
Bilişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcılık olayında kullanılan numaraların yurt dışından kopyalandığını belirtti. Dolandırıcıların kişisel bilgileri kolayca elde ettiğini, güven tesis ettikten sonra mobil uygulama üzerinden kredi çekim işlemi gerçekleştirdiğini açıkladı. Sistemin, anormal kredi çekim işlemlerini tespit edebilecek otokontrol mekanizmalarıyla güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Sahte müşteri hizmetleri numaralarının, ülke kodlarının eklenmesiyle gerçek numaralardan ayırt edilmesinin zorluğuna dikkat çekti. Vatandaşların, numara başındaki kodlara dikkat etmesi ve şüphelenmesi gerektiğini belirtti.
Kırık, yapay zekanın bankacılık sektöründeki önemine değinerek, anormal işlemleri tespit etmede ve önlemede etkili olabileceğini söyledi. “Patates hatlar” olarak adlandırılan, başkalarının üzerine kayıtlı veya vefat eden kişilerin numaralarının da kullanıldığını belirtti. Bankadan arandığını iddia eden kişilere güvenilmemesi, banka numarasının doğrulanması ve çift faktörlü doğrulama kullanılması gerektiğini vurguladı. Konum bilgilerinin açılmasının, armanın hangi ülkeden geldiğini göstererek yardımcı olabileceğini, sanal numaraların yaygın kullanımı nedeniyle bu bilginin önemine değindi.
Kaynak: Haberler.com / Abdullah Karlıdağ – 3.Sayfa Dolandırıcılık Mehmet Güneş Dolandırıcı İstanbul Sigorta Tübitak 3-sayfa Yaşam Güneş Banka Suç
GENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
4 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.