DOLAR 34,1163 0.29%
EURO 38,0427 -0.05%
ALTIN 2.862,861,20
BITCOIN 2135884-1.03729%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, Filistin ile ilgili sinema projeleri yapıyor
21 okunma

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, Filistin ile ilgili sinema projeleri yapıyor

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 10:48
TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, Filistin ile ilgili sinema projeleri yapıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, Saraybosna Film Festivali’nde (SFF) TRT’nin kurumsal iş ortaklığına değinerek, Filistin ile ilgili sinema projelerinin devam ettiğini belirtti. “Saraybosna ile ilgili ‘Alija’ dizisi ve Srebrenitsa ile ilgili ‘Nereye Gidiyorsun Aida?’ filminin ardından, Filistin odaklı projeler üzerinde çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

SFF’de bu yıl TRT ortak yapımı 5 filmin gösterime sunulduğunu belirten Güven, festivalin endüstri bölümünde de TRT destekli 3 filmin yarıştığını ifade etti. 7 yıldır SFF’nin kurumsal iş ortağı olduklarını vurgulayan Güven, Saraybosna’ya verdikleri önemi dile getirdi.

Güven, SFF’nin film endüstrisi için büyük önem taşıdığını ve işbirliklerinin Türkiye’den gelen projelerin uluslararası arenada tanınmasını sağladığını söyledi. “Türkiye’den gelen yapımcılar ve yönetmenler, burada yeni ortaklıklar kuruyor, fonlara ulaşabiliyor ve beklenmedik fırsatlarla karşılaşıyor. Bu gelişmeleri duymak oldukça sevindirici.” diye ekledi.

Güven, SFF’nin açık hava gösterimleri ve etkinlikleriyle Saraybosna şehrini festival atmosferine bürüdüğünü ve sokaklarda bu coşkuyu hissetmenin mümkün olduğunu belirtti. TRT’nin bu yıl 8 proje ile SFF’ye katıldığını ve festivalin endüstri bölümü “Cinelink”e büyük önem verdiğini ifade eden Güven, “Cinelink’te yarışan 3 TRT ortak yapımı proje için olumlu geri dönüşler aldık. Özellikle Türk projeleri çok beğenildi ve büyük potansiyeller taşıdığına inanıyorum. Kısa film kategorisinde de Recep Çavdar’ın yönettiği ‘Zemberek’ adlı film dikkat çekiyor.” dedi.

TRT ortak yapımı ve Filistinli yönetmen Elya Süleyman’ın “Burası Cennet Olmalı” (It Must Be Heaven) filminin açık hava gösterimini hatırlatan Güven, TRT ve “Türk sineması” markasının Saraybosna’da sektör profesyonellerine tanıtıldığını vurguladı.

Güven, “Filistin filmleri, Cannes gibi büyük festivallerde yer alacak diye düşünüyorum” diyerek Filistin sinemasının geleceğine dair umutlu olduğunu dile getirdi. Senaryo geliştirme ve ortak yapım platformu “TRT 12 Punto”nun her yıl düzenlediği açık hava gösterimlerinin bu yıl Filistin sinemasına ayrıldığını ve Filistinli yönetmenlerin ağırlandığını söyledi.

Güven, Filistin sinemasını desteklemenin önemine dikkat çekerek, “Farkındalığı artırmak ve sinema alanında da göstermek için bu etkinlikleri düzenliyoruz. ‘Alija’ dizisi, ‘Nereye Gidiyorsun Aida?’ filminin ardından Filistin ile ilgili projeler üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki sene çok iyi festivallerde yer alacak iki proje var. Filistinli yönetmenlerle işbirliğimiz devam ediyor ve onların hassasiyetlerine önem veriyoruz. Önümüzdeki sene Filistin filmleri, tüm dünyada özellikle Cannes gibi büyük festivallerde yer alacak diye düşünüyorum. TRT’nin bu sürecin bir parçası olması bizim için büyük bir gurur.” dedi.

Uluslararası projelere destek verdiklerini vurgulayan Güven, bu sürecin “TRT 12 Punto” ile yürütüldüğünü belirtti. “TRT 12 Punto”nun tanınmış bir marka haline geldiğini ve uluslararası ortaklıklar için büyük ilgi gördüğünü ifade eden Güven, “Yabancı projelerden tek istediğimiz, Türk yapımcılarla ortaklık yapmaları. Önümüzdeki sene Bosna Hersek-Türkiye ortak yapım sayısı artacak çünkü çok ciddi bir talep var.” dedi.

Bosna Hersek’in yanı sıra Slovenya, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ’dan film merkezi başkanlarını ağırladıklarını belirten Güven, “Balkanlar coğrafyası, Türk sinemaseverler için önemli bir odak noktası. Buralardan kolayca destek bulabilirler. Balkanlar’da çok iyi iletişimimiz var. Bu Türk sinemasına önümüzdeki yıllarda olumlu yansıyacak.” dedi.

Uluslararası İlişkiler Faruk Güven Saraybosna Filistin Trt Uluslararası İlişkiler Sinema Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP