DOLAR 34,0980 0.21%
EURO 38,1049 0.05%
ALTIN 2.839,560,38
BITCOIN 21472661.28753%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Troya Ören Yeri’nde bulunan son Troyalı kafatası yüzlendirilecek
10 okunma

Troya Ören Yeri’nde bulunan son Troyalı kafatası yüzlendirilecek

ABONE OL
Eylül 4, 2024 10:47
Troya Ören Yeri’nde bulunan son Troyalı kafatası yüzlendirilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Troya’da ortaya çıkarılan son Troyalı kafatası, ilk kez yüzleştirilerek, tarihe ışık tutmaya hazırlanıyor.

Çanakkale’nin Tevfikiye köyünde bulunan, binlerce yıllık medeniyete ev sahipliği yapan Troya Ören Yeri, 2024 yılı kazı çalışmalarında önemli bir buluntuya ev sahipliği yaptı. Agora açmasında yapılan kazılarda, 10’uncu Troya’nın, yani Bizans Dönemi’ne ait bir mezarlığın, yaklaşık Milattan Önce 13’üncü ve 14’üncü yüzyıllara tarihlenen iskeletleri gün yüzüne çıktı.

Bu iskeletlerden birinin kafatası, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin Adli Tıp Uzmanları tarafından yüzleştirilecek. Bu benzersiz çalışma, Troya’nın son sakinleri hakkında önemli bilgiler ortaya çıkaracak. Yüzlendirme çalışması sayesinde, iskeletin yaşı, ölüm nedeni, yaşadığı hastalıklar, çevre şartları ve beslenme şekli gibi detaylara ulaşılması hedefleniyor.

UNESCO tarafından 1998 yılında ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Troya Ören Yeri, binlerce yıl boyunca savaşlar, yangınlar ve depremlerden nasibini almış, defalarca yıkılıp yeniden inşa edilmiş. Bu tarihi hazine, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 2019 yılında açılan Troya Müzesi ise, 2 bine yakın eserle Troya’nın ihtişamını gözler önüne seriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülen kazılar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin desteği ve İçdaş sponsorluğunda devam ediyor. Troya Ören Yeri’nde kazı çalışmaları, 12 ay boyunca kesintisiz olarak sürüyor.

Troya Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, son Troyalı’ların mezarlığı olan bu alanda yürütülen çalışmaları şöyle anlattı: “Burası özellikle Son Tunç Çağı için önemli bir yer. 10’uncu Troya’nın mezarlığına rastladığımız bu bölgede, ilk kez bir iskeletin yüzleştirilmesi yapılacak. Adli Tıp Uzmanlarıyla beraber çalışarak, son Troyalı’ların saçını, gözünü, yüzünü nasıl anlayabileceğimizi araştırıyoruz. Bu çalışma, sadece yüzlendirmeyle kalmıyor, aynı zamanda yaşı, hastalıkları, çevre şartları ve beslenme şekli gibi detayları da ortaya çıkaracak. Troya’da yüzlendirme işlemini ilk kez bu sene gerçekleştiriyoruz.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat Çanakkale Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.