DOLAR 34,0579 -0.02%
EURO 38,0062 0.22%
ALTIN 2.822,980,73
BITCOIN 21564755.80191%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

19:14

AKŞAMA KALAN SÜRE

Troya Müzesi’nde 6 bin 500 yıllık tarihi eser sergisi açıldı
13 okunma

Troya Müzesi’nde 6 bin 500 yıllık tarihi eser sergisi açıldı

ABONE OL
Eylül 1, 2024 08:49
Troya Müzesi’nde 6 bin 500 yıllık tarihi eser sergisi açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz yıl ABD’den iadesi sağlanan, yaklaşık 6 bin 500 yıllık tarihi eser, Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapsamında Troya Müzesi’nde düzenlenen bir törenle ziyarete açıldı. Eser, Kültür ve Turizm Bakanlığının kaçakçılıkla mücadele çalışmaları sonucunda ülkemize geri kazandırıldı.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, MÖ 4500 yılına ait Orta Kalkolitik dönem mermer Kilya tipi idolün, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un geçen yıl tanıttığı eserlerden biri olduğunu belirtti. Bakanlığın ABD’deki kaçakçılık savcısıyla birlikte yürüttüğü çalışmalarla eser ülkemize geri döndürüldü.

“Bakanlığımızın Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Dairesinin, ülkemize tekrar kazandırdığı eserimizin örtüsünü hep birlikte açıyoruz. Sayın Bakan’ımızın göreve geldiği süreçte birçok eseri yurt dışından getirme fırsatı yakaladık. Kaçakçılıkla mücadele konusunda çalışan genel müdürlüğümüze ve tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Vatanına geri dönen eserlerimizi sergilemek, kültürel mirasımızı, coğrafyamızda yaşam sürmüş tüm medeniyetlere ait eserlerimizi tekrar buraya getirmek bizi çok mutlu ediyor,” dedi Mumcu.

Kaçakçılıkla Mücadele Dairesinde görevli arkeolog Funda Kumru Koşar, Türkiye’nin kültür varlıklarını ait olduğu topraklardan koparmaya çalışanların kaçamayacağını vurguladı. Yaptıkları çalışmalarda, “Bu ülkenin kanunlarından kaçış yok,” mesajını verdiklerini belirten Koşar, “Bu sergiyle bu alandaki farkındalığı artırmayı hedefliyoruz. Serginin 4’üncüsünü burada düzenliyoruz. Sayın Bakan’ımızın da desteğiyle bu sergide Troya’dan yurt dışına kaçırılmış ve tekrar topraklarına kazandırılmış kültür varlıklarını, kolluk kuvvetlerimizin başarılı operasyonlarıyla Çanakkale bölgesinde ele geçirilen kültür varlıklarını göreceksiniz. Bu serginin Troya’da düzenlenmesi ayrıca bizler için önemli çünkü 19’uncu yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti döneminde Troya eserlerinin ait olduğu topraklara iadesi için gerek hukuki mücadeleler gerekse ulusal ve uluslararası basının bilgilendirilip ayağa kaldırılması şeklinde ciddi mücadeleler yürütülmüş. Biz de Osmanlı Devleti döneminden aldığımız kadim bilgilerle, Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi olarak ülkemize ait olanların bu topraklarda kalması ve yurt dışına kaçırılanların da tekrar vatanına dönmesi için Sayın Bakan’ımızın da destekleriyle kararlılıkla çalışmalarımızı yürütüyoruz,” şeklinde konuştu.

Çıplak köyünde mayıs ayında bisikletiyle gezerken yolda bulduğu Roma dönemine ait 2 bin yıllık sikkeyi müzeye bağışlayan Onur Özcan Çimen’e, Bakan Yardımcısı Mumcu tarafından tablet bilgisayar hediye edildi.

“Mülteci Aeneas: Mitlerden Günümüze Göçün İzleri” konulu serginin gezilmesiyle sona eren programa, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Direktörü Selim Terzi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, Troya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan ile çok sayıda davetli katıldı.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.