DOLAR 34,1462 0.1%
EURO 38,2565 0.22%
ALTIN 2.916,120,06
BITCOIN 21719170.30144%
İstanbul
24°

AÇIK

16:23

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Trabzon’un fethinin 563. yıl dönümü etkinlikleri
22 okunma

Trabzon’un fethinin 563. yıl dönümü etkinlikleri

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 07:49
Trabzon’un fethinin 563. yıl dönümü etkinlikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trabzon’un fethinin 563. yıldönümü coşkulu bir “Fetih Yürüyüşü” ile kutlandı.

Kahramanmaraş Caddesi’nde mehteran müziğinin eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte, tarihe tanıklık eden figürler canlandı. At sırtında temsili Fatih Sultan Mehmet Han, Akşemseddin, yeniçeri askerleri ve Osmanlı kıyafetleriyle kadın okçular, göz alıcı bir görsel şölen sundu. Vatandaşlar ise ellerindeki Türk bayraklarıyla yürüyüşe coşkuyla katıldı.

Kahramanmaraş Caddesi’nden başlayıp Gazi Paşa Caddesi üzerinden Ganita Park’a kadar uzanan yürüyüşe, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk ve kalabalık bir vatandaş topluluğu eşlik etti.

Mehteran takımının gösterisinin ardından söz alan Vali Yıldırım, Trabzon’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen, Yavuz Sultan Selim tarafından yönetilen, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu ve 15 yaşına kadar yaşadığı, ayrıca Atatürk’ün 3 defa ziyaret ettiği önemli bir şehir olduğunu vurguladı.

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u 1453’te fethettikten tam 8 yıl sonra Trabzon’u fethetmeye yola çıktığını hatırlatan Vali Yıldırım, “Bu toprakları bize yurt yapan, vatan yapan, özgürlüğümüzün temelini atan kutlu askerlere ve komutanlara sonsuz minnettarız. Allah onlardan razı olsun. Bugün Trabzonlulara ve bu toprakların üzerinde yaşayan herkese düşen görev ise bu toprakları korumaktır.” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Kanca ise Trabzon’un 4 bin yıllık köklü bir tarih ve kültür şehri olduğunu belirtti.

Cihan Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetme sürecine değinen Kanca, “9 yaşında hafız, 14 yaşında padişah olan ve 21 yaşında İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, ‘Trabzon’u fethetmeden İstanbul’un fethi işe yaramaz.’ diyerek Trabzon’u fethetmeye karar verdi. Kendi ordusunun başında Trabzon’a hareket etti ve ‘Biz Trabzon’u fethetmeye değil gönülleri fethetmeye gidiyoruz.’ dedi. Trabzon’u denizden ve karadan kuşatarak 563 yıl önce bugün, 15 Ağustos 1461’te fethetti ve İslam beldesi haline getirdi. Ne güzel komutan, ne güzel ordu elhamdülillah.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından etkinlik, Türk halk müziği sanatçısı Orhan Hakalmaz’ın keyifli bir konseriyle son buldu.

Fatih Sultan Mehmet Kahramanmaraş Akşemseddin Okçular Osmanlı trabzon Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP