Ünlü senarist ve yönetmen Tomris Giritlioğlu, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında hayatını kaybetti. Cenaze namazı, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Torun Center’da düzenlediği anma töreninin ardından Teşvikiye Camisi’nde kılındı.
Ailesi, yakın dostları ve sanat dünyasından birçok isim cenazeye katıldı. Giritlioğlu’nun oğlu Ilgaz Giritlioğlu taziyeleri kabul etti.
Oyuncu Hüseyin Avni Danyal, “Tomris Giritlioğlu çok büyük bir değerdi. Beni Ankara’dan getirip televizyon dünyasına sokan oydu. Benim için çok değerliydi,” dedi.
Danyal, Giritlioğlu’nun çok yönlü bir insan olduğunu belirterek, “Çevirmen, yapımcı, yönetmen… Her şeyden bilgi sahibiydi. Hastalığı nedeniyle son zamanlarda çok fazla ziyaretçi kabul etmiyordu. Telefonla görüşüyorduk. En son 2 yıl önce falan karşılaşmıştık. Sonrasında sadece telefonla görüşebildik,” diye konuştu.
Oyuncu Bülent İnal, Giritlioğlu’nun yaptığı işlerde toplumsal yaralara parmak bastığını vurgulayarak, “Hepimizin hayatında çok önemli bir yeri var. Sektöre birçok insan yetiştirdi. Birçok insanın hayatını değiştirdi. Ben de onlardan biriyim. Şu an burada sadece oyuncu değil, yönetmen, yazar, teknik kadro… Birçok insana şans verdi. Çok önemli işler yaptı. Bizim için çok özel biriydi. Çok özleyeceğiz, ruhu şad olsun,” dedi.
Oyuncu Belçim Bilgin, Giritlioğlu’nun çok özel bir hikaye anlatıcısı olduğunu belirterek, “Dert edindiği hikayeler, pek çok açıdan bir sürü insana elinin değmiş olması, hayatlarının değiştirilmiş olması, çok erdemli bir kadın olması, bir kadın olarak bizim endüstrimizde hiç kimsenin yapamaz dediği her şeyi yapmış olması ve daha bir sürü şey var. Çok değerli bir insanı, sanatçıyı kaybettik,” diye konuştu.
Alkışlarla uğurlanan Giritlioğlu’nun cenazesi yarın Antakya Asri Mezarlığına defnedilecek.
**Tomris Giritlioğlu Hakkında**
Sanatçı, 1957 yılında Hataylı bir ailenin çocuğu olarak Konya’da dünyaya geldi ve TED Ankara Koleji’nde eğitim gördü.
Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olduktan sonra üniversite yıllarında sinema yönetmeni olmaya karar veren Giritlioğlu, TRT’de çevirmenlik ve asistanlık yaptı.
Yönetmenliğe belgesellerle başlayan Giritlioğlu, ilk uzun metrajlı filmi “Suyun Öte Yanı” ile birçok ödül kazandı.
1999 yılında yönettiği “Salkım Hanımın Taneleri” filmi, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülüne layık görüldü ve Giritlioğlu’na büyük bir ün kazandırdı.
Emekliliğinin ardından özel televizyonlar için dizi projeleri üreten Giritlioğlu, Türkiye’de dönem dizilerinin öncüsü oldu.
“Kurşun Yarası”, “Çemberimde Gül Oya”, “Hatırla Sevgili”, “Asi”, “Gönülçelen” gibi birçok yapımda proje tasarımcısı ve yapımcı olarak görev alan Giritlioğlu, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 67 yaşında yaşama veda etti.
Kaynak: AA / Özlem Limon – Güncel
GENEL
1 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önce