DOLAR 34,1136 0.28%
EURO 38,1216 0.14%
ALTIN 2.862,951,20
BITCOIN 2142340-0.29832%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Tokat’taki Komana Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Başladı
9 okunma

Tokat’taki Komana Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Başladı

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 07:49
Tokat’taki Komana Antik Kenti’nde Kazı Çalışmaları Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tokat’taki Komana Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başladı. Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, AA’ya yaptığı açıklamada, bu yıl da Komana’da kazı çalışmalarına devam ettiklerini duyurdu.

Erciyas, bilimsel heyet ile birlikte yürüttükleri kazılarda, önceki yıllarda tespit ettikleri Selçuklu dönemine ait kamusal yapıyı gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Bu amaçla çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini ve aynı zamanda müzede bulunan eserleri inceleyerek tarihsel ve arşiv araştırmalarını da devam ettirdiklerini belirtti.

Kazı yapılan yapının oldukça büyük olduğunu ve kamusal bir bina olduğuna inandıklarını ifade eden Erciyas, kalıntıların da Selçuklu dönemine ait olduğunu söyledi. Bu dönemde Komana Antik Kenti’nde atölyeler bölgesi, hamam, türbe, zaviye ve hatta bir caminin varlığına dair kanıtlar olduğunu belirtti. Komana Gümenek camisinin veya bir hanın kalıntıları olabileceğini de sözlerine ekledi. Bu çalışmaların özellikle Tokat’ın Selçuklu dönemi hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedeflediğini vurguladı.

Erciyas, çalışmaları 10 kişilik bir ekiple ve 45 günlük bir sürede gerçekleştireceklerini ve kazıların eylül ayına kadar devam edeceğini açıkladı.

Komana Pontika Antik Kenti, Mitridat Krallığı döneminde önemli bir kültür merkeziydi ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini korudu. Anadolu tanrısı Ma’ya adanmış bir kutsal alan olan Komana Pontika, aynı zamanda ticaret merkeziydi. O dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve çevresindeki verimli arazisiyle Anadolu’nun dört bir yanından ziyaretçileri cezbediyordu.

ODTÜ ve TÜBİTAK’ın da desteklediği Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz Bölgesi’nin klasik çağ kentinin konumunu belirlemek ve kent dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında başlatılmıştı. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kenti ortaya çıkarmak için kazı çalışmaları başlamıştı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Burcu Erciyas Selçuklu Eylül tokat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP