Sezgin Kanat (43), annesinin 2021 yılında göğüs kanseri teşhisi konulması üzerine alternatif tıbbi ürünler ararken aronya ile tanıştı. Annesine yardımcı olmak isteyen Kanat, bu meyvenin bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve şeker hastaları için faydalı olduğunu öğrendi.
İstanbul’da fotoğrafçı olarak çalışan Kanat, aronya yetiştirmeye karar verdi. 2022 yılında Zonguldak’tan 4 dönümlük arazisine 700 aronya fidanı dikti. 2 yıl sonra, aronya bahçesinin ilk hasadını yapmaya başladı.
“Annemin hastalığı sırasında aronya ile tanıştım,” diyen Kanat, “Bu meyvenin bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve şeker hastaları için faydalı olduğunu öğrendim. Toprak analizimizi yaptırdıktan sonra Erbaa’ya 7 kilometre mesafedeki Koçak köyünde aronya bahçemizi kurduk. Haziran ayında fidanlarımızı Zonguldak’tan getirdik ve 700 adet aronya fidanı diktik. 2 yıl sonra ilk hasadımızı yapacağız.” dedi.
‘ANA VATANI KUZEY AMERİKA’
Kanat, aronyanın 3 veya 4’üncü yılda tam verim sağlayacağını belirtti. “Geçen yıl sadece tadımlık bir miktar üretimimiz oldu. Bu yıl üretim geçen yıla göre yüzde 60-70 oranında arttı. Önümüzdeki yıllarda verim daha da artacak ve 3-4 yıl sonra tam verime ulaşacağız.” diye ekledi.
Kanat, aronyanın güçlü bir antioksidan kaynağı olduğunu ve günlük 250 gram tüketilmesini önerdiğini söyledi. “Aşırı miktarda tüketilmesi vücuda aşırı enerji yüklemesi yapabilir.” diye de ekledi.
Aronya, Türkiye’de yeni yeni üretilen bir meyve. Perakendede kilosu 400 ile 500 TL arasında, toptanda ise 200-250 TL arasında satılıyor.
Haber-Kamera: İbrahim UĞUR/TOKAT-DHA
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
5 saat önceGÜNDEM
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önce