DOLAR 34,1238 0.29%
EURO 38,1562 0.22%
ALTIN 2.878,051,74
BITCOIN 2146192-0.61624%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

TMMOB: MESEM’de Çocuk İşçiliği Yapılıyor
6 okunma

TMMOB: MESEM’de Çocuk İşçiliği Yapılıyor

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 10:40
TMMOB: MESEM’de Çocuk İşçiliği Yapılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(ANKARA) – TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamalarıyla ilgili kaygılarını dile getiren bir açıklama yayınladı. Grup, MESEM’in çocuk işçi çalıştırılmasına ve iş cinayetlerine yol açtığı konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, MESEM uygulamalarının çıraklık eğitimi amacıyla değil, çocukları doğrudan iş gücüne dahil etmek için bir araç olarak kullanıldığını savundu. “MESEM, çocukların her türlü işte çalıştırılmasına ve çocuk işçiliğine yol açan bir sistemdir” denildi.

TMMOB, MESEM’in iş yerlerinde çocuk işçiliğini teşvik ettiğini ve çocuk işçi ölümlerine neden olduğunu da belirtti. “MESEM, çocuk işçiliği için yasal bir kılıf oluşturmaktadır” ifadesi kullanıldı.

Raporda ayrıca iş cinayetlerine dikkat çekildi ve her yaştan işçinin, emekçinin ve özellikle MESEM’de çalışan çocukların hayatını kaybettiği vurgulandı. Açıklamada, “MESEM, çocuklara ve gençlere temel bilgiler, bilim, beceri ve duyarlılık kazandırmak yerine, onları işletmelerin ucuz iş gücü olarak kullanmaktadır” denildi.

TMMOB, raporunda MESEM’in işverenlere bedava iş gücü sağladığını ve çocuk işçiliğini teşvik ettiğini belirtti. Ayrıca, 2023 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, MESEM’lerde 1 milyon 405 bin öğrenci olduğu belirtilmiş ve bunun işverenlere işsizlik fonundan aylık 8 milyar TL’den fazla kaynak aktarıldığı anlamına geldiği ifade edildi.

TMMOB İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu, raporunda MESEM uygulamalarının iş yerlerinde müfettişler tarafından denetlenmesi çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Çocuk Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP