DOLAR 34,1004 0.2%
EURO 38,0782 0%
ALTIN 2.834,030,18
BITCOIN 21378360.91421%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Tiyatro ve sinema sanatçısı Genco Erkal’ın cenazesi toprağa verildi
16 okunma

Tiyatro ve sinema sanatçısı Genco Erkal’ın cenazesi toprağa verildi

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 23:15
Tiyatro ve sinema sanatçısı Genco Erkal’ın cenazesi toprağa verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Genco Erkal, 86 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenaze töreni, Teşvikiye Camisi’nde düzenlendi ve ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Erkal’ın cenazesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen bir törenin ardından Teşvikiye Camisi’ne getirildi. Burada, ikindi vakti cenaze namazı kılındı.

Sanatçının sevenleri, ailesi ve dostları cenazeye katıldı. Taziyeleri, Erkal’ın kızı Ayşe Sümer Erkal kabul etti.

Cenaze törenine katılan sanatçı Rutkay Aziz, Erkal’ın Nazım Hikmet’in fikirlerini geniş kitlelere sevdirdiğini belirterek, “Genco, Nazım Hikmet’in görüşlerini ve düşüncelerini geniş kitlelere sevdirmiş bir arkadaşımızdı. Zülfü Livaneli müzikte, Genco ise tiyatroda bunu başardı. Onun yeri tartışılmaz.” dedi.

Korhan Abay ise Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli bir ismini kaybettiğini ifade ederek, “Genco Erkal, çok değerli bir isimdi. Ömrü boyunca çalıştı, eserlerini insanlara sundu ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çabaladı.” diye konuştu.

Oyuncu Emre Kınay, Erkal’ın birçok sanatçının ustası olduğunu vurgulayarak, “Genco Erkal, 50 yıllık emeği temsil ediyor. Türk tiyatrosu için büyük bir kayıp.” ifadesini kullandı.

Cenaze törenine, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, eski Başbakan Yardımcısı Hikmet Çetin, Erdal Özyağcılar, Bedri Baykam ve Dost Elver gibi isimler de katıldı.

Genco Erkal’ın cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Genco Erkal hakkında

28 Mart 1938’de İstanbul’da doğan Genco Erkal, 1959 yılından itibaren Türkiye’nin önemli tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı. 1969’da Dostlar Tiyatrosunu kurdu.

Erkal, 1965 yılında Nikolay Gogol’un “Bir Delinin Hatıra Defteri” adlı öyküsünü tiyatroya uyarladı ve bu oyunu uzun yıllar boyunca üç farklı yorumla sahneledi.

Sanatçı, Aziz Nesin, Haldun Taner, Nazım Hikmet, Behiç Ak ve Yaşar Kemal gibi birçok sanatçının eserlerini tiyatroya uyarladı. Senfonik konserlerde birçok yapıtın anlatıcılığını üstlendi.

Sinemada 1982’de “At” ve 1983’te “Faize Hücum” filmleri ile “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Antalya Film Festivali’nden iki ödül kazandı.

Kaynak: AA / Güncel

Genco Erkal Teşvikiye Sanat Sinema Magazin Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP