DOLAR 34,1031 0.21%
EURO 38,0993 0.07%
ALTIN 2.841,380,44
BITCOIN 21713472.59384%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

TİKA, Afganistan’da Atatürk’ün doktorunun adını taşıyan kütüphane kurdu
10 okunma

TİKA, Afganistan’da Atatürk’ün doktorunun adını taşıyan kütüphane kurdu

ABONE OL
Eylül 10, 2024 07:49
TİKA, Afganistan’da Atatürk’ün doktorunun adını taşıyan kütüphane kurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın Bamyan vilayetinde kurduğu yeni kütüphaneye, Atatürk’ün özel doktoru Rıfkı Kamil Urga’nın adını verdi. Bu kütüphane, Bamyan Üniversitesi kampüsünde yer alıyor ve üniversiteye ilk kütüphane olma özelliğini taşıyor.

TİKA’nın Afganistan’daki kalkınma projelerine olan desteği, bu yeni kütüphane ile bir kez daha gözler önüne serildi. Mayıs sonunda temeli atılan kütüphane, kısa sürede tamamlanarak hizmete girdi. 220 metrekarelik alana inşa edilen kütüphane, TİKA Kabil Ofisi tarafından masa, sıra, kitaplık, perde, projeksiyon cihazı ve bilgisayar gibi gerekli malzemelerle donatıldı.

Kütüphanenin açılışı, üniversite kampüsünde düzenlenen bir törenle gerçekleştirildi. Törene TİKA yetkilileri, Afganistan geçici hükümeti Yükseköğretim Bakan Vekili Nida Muhammed Nedim, Bamyan Valisi Abdullah Serhadi, Bamyan Üniversitesi Rektörü Hazret Muhammed Burhani, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Afganistanlı yetkililer, projenin hayata geçirilmesinde gösterilen çabadan dolayı Türkiye ve TİKA’ya teşekkürlerini sundu. Bakan Nedim, TİKA’nın Afgan halkına yönelik yardımlarının devam etmesini diledi ve “Afganistan için çok önemli hizmet ve yardımlarda bulunan kardeş ülke Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Burada gördüğümüz gibi Bamyan Üniversitesi bünyesinde bir kütüphane açıldı. Çok teşekkür ediyoruz. Allah onlara güç versin.” dedi.

TİKA Kabil Ofisi Koordinatörü Fazıl Akın Erdoğan, TİKA’nın Afgan halkına yönelik desteklerini sürdüreceğini vurguladı. Erdoğan, üniversitenin daha önce bir kütüphanesinin bulunmadığını ve binlerce öğrencinin bu imkandan mahrum kaldığını belirterek, kütüphanenin 3-4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak hizmete açıldığını söyledi. Erdoğan, turistik şehir Bamyan’da halkın okuma yazmaya oldukça değer verdiğini ve gençlerin birçoğunun üniversite eğitimi hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Erdoğan, “Bamyan güzel ve şirin bir şehir. Biz de şehrin bu güzelliğine uygun olarak Bamyan Üniversitesi içerisinde kütüphanemizin temellerini attık ve Dr. Rıfkı Kamil Urga’nın adını verdiğimiz kütüphanemizin açılışını Afganistan Yükseköğretim Bakanı ile gerçekleştirmiş olduk.” diye belirtti.

Erdoğan, Urga’nın 17 yılını Afganistan’da geçirerek hizmet verdiğini ve henüz TİKA kurulmadan önce bile gönüllü olarak bu ülkede çalışmalar yürüttüğünü, Afganistan’ın ilk tıp fakültesinin kurulmasına yardımcı olduğunu ve destekler verdiğini hatırlattı. “Biz de üniversite içerisine yaptığımız bu kütüphaneye kendisinin ismini vererek adını Bamyan şehrinde yaşatmayı düşündük.” diye ekledi.

Turizm Bölümü 4. sınıf öğrencisi Asıf Ekberi, geçen dört yıldır kampüste kütüphane olmaması nedeniyle kitap temini ve ders çalışma ortamıyla ilgili sorunlar yaşadıklarını ifade etti. Yeni kütüphanenin kurulmasından memnun olduğunu belirten Ekberi, “Bamyan Üniversitesi öğrencileri için önemli bir imkan sağlandı. Burada ders çalışabilir ve birçok kaynağa erişebilirler.” dedi.

1880 yılında Çankırı’da doğan Dr. Rıfkı Kamil Urga, Mustafa Kemal Atatürk’ün özel doktorluğunu yaptı. Urga, Türkiye’yi ziyaret eden Afganistan Kralı Amanullah Han’ın talebi ve Atatürk’ün görevlendirmesi üzerine bu ülkeye giderek 17 yıl kaldı. Afganistan’da sağlık alanında birçok hizmete imza atan Urga, Afganistan’da ilk olan Kabil Tıp Fakültesinin kuruluşunda önemli katkılar sundu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı Dış Politika Kültür Sanat Afganistan Türkiye Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP