Türk Hava Yolları (THY), “dünyanın ilk ekmeği” olarak kabul edilen ve Şanlıurfa Göbeklitepe’de üretilen buğdaydan yapılan ekmeği, ABD’nin New York kentine yapılan bir uçuşta yolcularıyla paylaştı.
THY Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, dünyanın en çok ülkeye uçan hava yolu olan THY’nin, 12 bin yıllık bu ekmeği, 22 Eylül’de İstanbul’dan New York’a giden “TK-3” seferinde tanıttığı belirtildi. Bu ekmek, Taş Tepeler bölgesinde yapılan kazılarda keşfedilen “medeniyetin ilk buğday tanesinden” yapılmış.
Anadolu’nun en eski tahıl türlerinden yapılan ve söz konusu uçuşun menüsüne dahil edilen bu “tarihteki ilk ekmek”, THY’nin misafirleriyle Türk kültürünü paylaşma ve geleneklerini modern yeniliklerle birleştirme çabasını yansıtıyor. Ekmek, İstanbul merkezli “Türk DO&CO” catering şirketi tarafından hazırlanmış ve ödüllü Türk gurme şef Ömür Akkor ve akademisyen Çetin Şenkul’dan danışmanlık alınmış.
Yemek servisi öncesinde sıcak olarak servis edilen bu özel ekmek, tereyağı ve zeytinyağıyla birlikte özel bir torbada sunularak, kıtalar arası seyahat eden ‘business class’ misafirlerine ikram ediliyor. “Dünyanın ilk ekmeği” olarak tanımlanan bu ekmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Göbeklitepe, Karahantepe ve Fırat Nehri bölgelerinde film prömiyeri yapılmış.
Açıklamada, THY projesi olarak Anadolu tarım tarihini yansıtan bu ilk ekmeğin Taş Tepeler bölgesinde 12 bin yıl önce evcilleştirilmiş buğdaydan üretildiğine ve bu keşfin beslenme alışkanlıkları ve sosyal yapıları yeniden şekillendirdiğine dikkat çekiliyor.
THY’nin dünyanın en iyi uçak içi ikram konseptine sahip hava yolu konumunu korumaya ve güçlendirmeye devam ettiğinin altı çizilen açıklamada, menülerinde kullandığı ürünlerin yüzde 80’ini yerel üreticilerden temin ettiği ve misafirlerine sunduğu yemekleri her gün uzman şeflere en taze ürünlerle hazırlattığı belirtiliyor.
“Misafirlerimizin bu yeni ürünü takdir edeceğini umuyoruz”
Açıklamada görüşlerine yer verilen THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, “Dünyanın en iyi lezzetlerini misafirlerine sunan ve bu alanda dünya çapında tanınmış kuruluşlardan birçok ödül alan bayrak taşıyıcı hava yolu olarak, ‘business class’ yolcularımızı Anadolu bölgesindeki kazılarda keşfedilen antik buğdaylardan elde edilen, dünyanın en eski ekmeği ile tanıştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Türk mutfağına özgü olan ve küresel gastronomi tarihinde önemli bir yer tutan bu temel gıdayı misafirlerimize deneyimletmeyi amaçlıyoruz. Uçuş yemekleri alanındaki ödüllü liderliğimizi sürdürürken misafirlerimizin bu yeni ürünü takdir edeceğini umuyoruz.” dedi.
Kaynak: AA / Kaan Bozdoğan – Güncel
GÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGÜNDEM
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGENEL
10 saat önce