Lev Theremin’in 1919’da icat ettiği ve adını taşıyan “Theremin”, temas gerektirmeden elektromanyetik alanlar aracılığıyla çalınan, dünyanın en eski elektronik müzik aletlerinden biridir.
Torunu Rus müzisyen Peter Theremin, büyük dedesi Lev Theremin’in icat ettiği ve “temassız” enstrüman olarak bilinen Theremin hakkında Anadolu Ajansı’na (AA) özel açıklamalar yaptı.
Peter Theremin, dedesinin Leningrad (St. Petersburg) şehrinde icat ettiği bu elektronik müzik aletinin dünya çapında yaygın olduğunu belirtti. Fizikçi, müzisyen ve akustik uzmanı olan dedesinin bu önemli icatını anlattı.
Dünyanın tek temassız elektro müzik enstrümanı olduğunun altını çizen Peter Theremin, “Bu icat, elektronik müziğin tarihini yazdı,” dedi.
Çalışma prensibini açıklayan Peter Theremin, “Görünmez elektromanyetik alanların manipülasyonu ile çalınır. Bir el perdeyi, diğer el ses yüksekliğini kontrol eder; müzisyen ile ses arasında doğrudan temas yoktur,” diye açıkladı.
Türkiye ziyaretini ve izlenimlerini paylaşan Peter Theremin, kısa sürede olsa “inanılmaz” bir deneyim yaşadığını dile getirdi. Türkiye’nin muhteşem müzelerine hayran kaldığını vurguladı.
Şanlıurfa’yı da ziyaret eden Peter Theremin, bu şehrin kendisine ilham verdiğini, bazı besteler ve şarkılar üzerinde burada çalıştıklarını söyledi.
Türk mutfağını çok beğendiğini ve özleyeceğini belirten Peter Theremin, Türkiye’de tattığı lezzetlerin kendisi için oldukça yeni ve farklı olduğunu ifade etti.
Röportajın ardından Peter Theremin, AA muhabirleri için Theremin ve piyano eşliğinde “Bir Başkadır Benim Memleketim” eserini seslendirdi.
1919’da icat edilen Theremin, önemli kişilerin de ilgisini çekti. Albert Einstein bile 1927’de bu ilginç enstrümanı tanıma fırsatı buldu.
Lev Theremin, icadıyla ülke çapında performanslar sergiledikten sonra 1927’de Avrupa ve ABD’ye gitti. Paris, Londra ve New York gibi önemli şehirlerde konserler verdi.
RCA Victor Company, Theremin’in üretimini üstlendi. Etkileyici ve esrarengiz sesi sayesinde bilim kurgu, korku ve gerilim filmlerinde sıkça kullanıldı.
Vladimir Lenin’in de Theremin’e ilgi duyduğunu ve “Lark” şarkısını çalmaya çalıştığını da kayıtlara geçmiştir.
Kaynak: AA / Gökhan Çeliker – Güncel Kültür Sanat Teknoloji Türkiye Güncel Kültür Sanat Dünya Müzik
GÜNDEM
35 dakika önceGÜNDEM
35 dakika önceGÜNDEM
36 dakika önceGÜNDEM
36 dakika önceGENEL
48 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce