DOLAR 34,2458 0%
EURO 37,5950 -0.13%
ALTIN 2.883,95-0,09
BITCOIN 2128128-0.68372%
İstanbul
22°

AÇIK

16:06

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Tekkeköy’deki 200 Yıllık Su Değirmeni Geleneksel Yöntemlerle Hizmet Vermeye Devam Ediyor
5 okunma

Tekkeköy’deki 200 Yıllık Su Değirmeni Geleneksel Yöntemlerle Hizmet Vermeye Devam Ediyor

ABONE OL
Ekim 9, 2024 09:48
Tekkeköy’deki 200 Yıllık Su Değirmeni Geleneksel Yöntemlerle Hizmet Vermeye Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Samsun’un Tekkeköy ilçesinde, Çayırçökek Mahallesi’nin sakinleri arasında yaklaşık iki yüzyıllık geçmişe sahip bir su değirmeni hala geleneksel yöntemlerle un öğütmektedir. Bu tarihi değirmen, İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta, Gebi Deresi’nin kıyısında yer almaktadır.

Değirmenin su çarkları, dere suyunun gücüyle dönerek buğday, arpa ve mısır gibi tahılları öğütmektedir. 8 değirmenin bulunduğu dere kenarında günümüzde sadece bu tarihi değirmen ayakta kalmıştır. 83 yaşında olan İsmet Çayırçökek, değirmenin ailesinden miras kaldığını ve yıllardır işlediğini belirtmiştir. Tahıllarını öğütmeye gelen kişilerden bazılarından ücret alırken, bazılarından ise karşılığında mısır, arpa veya buğday almaktadır.

İsmet Çayırçökek, 5 çocuk babası olup, 15 yaşından beri değirmende çalıştığını söylemektedir. Değirmene gelenlerin tahıllarını un haline getirip teslim etmektedir. Çocuklarının evlenip gittiğini ve bu yılın sonunda değirmen işini bırakmayı düşündüğünü belirtmiştir. Çocuklarının bu işi devam ettiremeyeceğini söyleyerek, kendisinden sonra bu değirmenin işletilemeyeceğini belirtmiştir.

Yazın sıcak geçmesi nedeniyle, değirmeni yaklaşık 20 gün önce çalıştırmaya başladığını ifade eden Çayırçökek, kuraklık nedeniyle geçen yıl değirmeni çalıştıramadıklarını, dereden su akmadığı için değirmenin durduğunu belirtmiştir. Yağmur yağmasıyla birlikte değirmenin tekrar çalışır hale geldiğini eklemiştir.

Değirmene mısırını öğütmeye gelen Ersoy Aycan (58), topladıkları mısırı kurutup değirmene getirdiklerini ve değirmende öğütülen unun çok lezzetli olduğunu söylemiştir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Tekkeköy Ekonomi Güncel Samsun Çevre Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.