DOLAR 34,1359 -0.01%
EURO 38,0557 0.35%
ALTIN 2.880,03-0,17
BITCOIN 21718550.22041%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:24

İKİNDİYE KALAN SÜRE

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Moskova’da Türkçe Eğitimi Vurgusu
6 okunma

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Moskova’da Türkçe Eğitimi Vurgusu

ABONE OL
Eylül 24, 2024 07:49
TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Moskova’da Türkçe Eğitimi Vurgusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Rusya’ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Moskova’daki Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti. Enstitüde düzenlenen programa katılan Kurtulmuş, Türkçe’nin Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerini güçlendiren önemli bir araç olduğuna inandığını vurguladı.

Kurtulmuş, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Moskova Yunus Emre Enstitüsünün açılışını gerçekleştirdiğini hatırlattı ve Enstitünün bu günden bu yana Türk dilini ve kültürünü tanıtmada önemli rol üstlendiğini belirtti.

Yunus Emre Enstitüsünün, Türkiye’nin uluslararası alanda önemli bir diplomasi kuruluşu olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Enstitünün dünyanın farklı bölgelerinde Türk dilinin yaygınlaşması ve Türk kültürünün tanıtılması için değerli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Kurtulmuş, Türkçe’nin sadece bir bilgi aracı değil, aynı zamanda kültürler ve halklar arasında köprü kuran bir “gönül vasıtası” olduğuna dikkat çekti ve Rusya’da böyle bir Türkçe enstitüsünün varlığının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Rusya’nın Türkolojinin tarih boyunca önemli merkezlerinden biri olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, Türkolojinin büyük isimlerinin Moskova’da yetiştiğini ve önemli dil çalışmaları gerçekleştirdiğini söyledi. Ayrıca, geniş bir coğrafyada yaşayan Türk kökenli Rus vatandaşları nedeniyle Rusya Federasyonu’nda Türkçe’nin en çok konuşulan yerel dillerden biri olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, Rus medyasında çalışan gazetecilere verilecek Türkçe eğitim programının da başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Rus medyasıyla birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Ülker, Enstitünün Türkiye’nin kültürel diplomasisinin önemli unsurlarından biri olarak çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Enstitüde yedi farklı kurs türünde 162 öğrencinin Türkçe eğitimi aldığını ve yıl boyunca yaklaşık 100 kültürel etkinlik düzenlendiğini aktardı.

Program kapsamında Rus halk oyunları gösterileri sergilendi ve “Rus Ressamların Eserlerinden Türkiye Esintileri Resim Sergisi”nin açılışı yapıldı. Kurtulmuş, programda Ankara’daki silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un eşi Marina Karlova’ya da hediye takdim etti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Moskova Yunus Emre Enstitüsünde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının işbirliği ile Rus medya mensuplarına yönelik özel bir Türkçe kursunun da açılışını gerçekleştirdi. Öğrencilerle sohbet eden Kurtulmuş, Türk kültürünü tanımak için Türkçe öğrenmenin önemini vurguladı ve Türk dizilerinin Türkçe öğrenmek için faydalı olduğunu söyledi.

Programda TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, Türkiye-Rusya Federasyonu Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Murat Baybatur, MHP Samsun Milletvekili İlyas Topsakal ve TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun da yer aldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP