Bursa’da, 133 yıldır kesintisiz olarak ziraat eğitimi veren Hamidiye Tarım Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerine pratik deneyimler sunmak amacıyla ilginç bir uygulamayı hayata geçirmiş. Okulda bulunan 300 tavuğa, günün belirli saatlerinde farklı makamdan tasavvuf müziği dinletiliyor. Okul Müdürü Ali Cihan, bu uygulamanın yumurta üretiminde yüzde 4-6 oranında artış sağladığını belirtiyor.
Sultan 2’nci Abdülhamid’in 1891 yılında kurduğu Hamidiye Ziraat Mektebi, günümüzde Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. 60 öğretmen ve 10 usta öğreticinin 420’si kız, 600 öğrenciye eğitim verdiği okulda, ‘Gıda Teknolojisi’, ‘Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı’, ‘Laboratuvar Hizmetleri’, ‘Tarım’ ve ‘Yiyecek İçecek Hizmetleri’ olmak üzere 5 farklı alan bulunuyor.
Okulun 400 dönümlük arazisinde öğrenciler, şehir merkezinde köy hayatı yaşayarak çiftçilik yapma imkanı buluyor. 2022 yılından bu yana 300 dönümlük alanda 40 çeşit ürün yetiştiriliyor. Bunların arasında ahududu, böğürtlen, Frenk üzümü, vişne, ayva, şeftali, Trabzon hurması, kabak, maydanoz, roka, ıspanak, brokoli, karnabahar, zeytinyağı ve tıbbi aromatik bitkiler yer alıyor. Okulun 82 tescilli ürünü bulunuyor ve bu ürünler, meyve-sebze kurutma ve zeytinyağı ambalajlama tesislerinde işleniyor.
Öğrenciler, besledikleri tavukların yumurtalarını satarak gelir elde ediyor ve ektikleri sebzelerin hasadını yaparak çiftçilik deneyimi kazanıyor. Okulun ‘Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı’ bölümündeki öğrenciler yaklaşık 3 bin tavuğun beslenmesinden sorumlu. Aylık 150 bin yumurta üretimi gerçekleştiriliyor ve bu yumurtalar belediyelere ve marketlere toptan, vatandaşlara ise perakende olarak satılıyor.
Hamidiye Tarım Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, Ar-Ge çalışması kapsamında, tavukların yumurta üretimini ve yaşam süresini artırmak için tasavvuf müziği dinletiliyor. Okul Müdürü Ali Cihan, “Rastgele müzik seçilmiyor, ney taksimi ile tasavvuf müziği olarak seçiliyor” diye belirtiyor. Günün belli saatlerinde farklı makamlar çalınıyor; sabahları rast makamı, öğle ve ikindide buselik, akşam ise hüseyni makamı.
BUÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enver Çavuşoğlu ise, hayvanların aşina oldukları bir ses dinlediklerinde strese girmediklerini ve bu durumun verimi artırdığını söylüyor. “Stres hayvanlarda bağışıklık sistemini baskılar ve verimi düşürür. Stres azaltıcı faktörler hayvanlar üzerinde olumlu etkiler yaratır. Hayvanlar belli bir sese aşina olduklarında kendilerini oraya ait hissederler ve bağışıklık sistemleri güçlenir” diyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık Anadolu Lisesi Çiftçilik Hamidiye Eğitim Sağlık Tarım Müzik Yaşam Bursa”
GENEL
20 saat önceGENEL
20 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGÜNDEM
21 saat önceGENEL
21 saat önceGENEL
21 saat önceGENEL
21 saat önce