DOLAR 34,1220 0.29%
EURO 38,1220 0.13%
ALTIN 2.874,711,62
BITCOIN 2136562-1.3881%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Tavşanlı Höyük’te 3 bin 750 yıllık ticaretin izleri: Anadolu’da ilk kez keşfedildi
21 okunma

Tavşanlı Höyük’te 3 bin 750 yıllık ticaretin izleri: Anadolu’da ilk kez keşfedildi

ABONE OL
Ağustos 21, 2024 07:50
Tavşanlı Höyük’te 3 bin 750 yıllık ticaretin izleri: Anadolu’da ilk kez keşfedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tavşanlı Höyük’te gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, 3 bin 750 yıllık bir silindir mühür keşfiyle Anadolu tarihinin sayfalarını yeniden yazıyor. Bu tarihi eser, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlenmekte ve Anadolu’nun ticaret ağlarına dair yeni bilgiler sunuyor.

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yer alan höyükte bulunan silindir mühür, bir yangın tabakasında keşfedildi. Bu yangın tabakası, şehri yerle bir eden bir saldırının izlerini taşıyor ve bu da keşfin önemini artırıyor.

Fayanstan yapılmış bu nadir mühür, üst ve alt hattı çizgilerle sınırlanmış, iç kısmında ise iç içe ikili ve üçlü gruplar halinde “V” motifleriyle süslenmiş. Orta Anadolu’daki önemli ticaret merkezlerinde bulunan fayans silindir mühürlerin Batı Anadolu’daki ilk örneği olan bu mühür, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını ortaya koyuyor.

45 hektarlık bir alanı kaplayan Tavşanlı Höyük, bölgenin en büyük Tunç Çağı yerleşmesi olma özelliği taşıyor. Bu yeni keşif, höyüğün sadece Ege Dünyası ile Anadolu arasındaki ticareti değil, aynı zamanda daha geniş bir ticaret ağını da ortaya koyuyor.

Kazılarda bulunan diğer eserler, bu ticaret merkezinin Mezopotamya ve Orta Anadolu’yla bağlantısını gösteriyor. Ancak en çarpıcı bulgu, yangın tabakasında bulunan silahlar ve dört farklı bireye ait insan kalıntıları oldu. Bu kalıntılar, yerleşmeye yönelik ani ve acımasız bir saldırının izlerini taşıyor, insanların evlerinden kaçamadan saldırıya uğradıklarını kanıtlıyor.

Bu keşif, sadece Tavşanlı Höyük’ün önemini değil, aynı zamanda Anadolu’nun tarihsel ticaret ağlarının büyüklüğünü ve o dönemin kültürel etkileşimlerinin derinliğini de gözler önüne seriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Tavşanlı Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP