DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150241-0.65795%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Tavşanlı Höyük’te 3 Bin 750 Yıllık Ticaret Buluntusu Ortaya Çıkarıldı
15 okunma

Tavşanlı Höyük’te 3 Bin 750 Yıllık Ticaret Buluntusu Ortaya Çıkarıldı

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 10:48
Tavşanlı Höyük’te 3 Bin 750 Yıllık Ticaret Buluntusu Ortaya Çıkarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tavşanlı Höyük’te yürütülen kazılar, Anadolu tarihine ışık tutan önemli bir keşfe imza attı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 3 bin 750 yıllık bir fayans silindir mühür bulunduğunu duyurdu.

Bu tarihi eser, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna ait bir katmanda, büyük bir yangın tabakası içinde gün yüzüne çıktı. Silindir mühür, şehri yerle bir eden bir saldırının izlerini taşıyan bu tabakada bulunduğu için uzmanlar tarafından büyük önem taşıyor.

Fayans silindir mühür, Anadolu’nun ticaret tarihinde önemli bir boşluğu dolduracak nitelikte. Nadir bir buluntu olan mühür, üst ve alt hattının çizgilerle sınırlandırıldığı ve iç kısmında “V” motifleri barındırdığı bildiriliyor.

Batı Anadolu’da ilk kez bulunan bu mührün, doğu ile batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını kanıtladığı belirtiliyor. Orta Anadolu’da Kültepe ve Acemhöyük gibi önemli ticaret merkezlerinde de bu tip mühürlere rastlanmıştı.

Tavşanlı Höyük’te yapılan kazılar, bu ticaret merkezinin Mezopotamya ve Orta Anadolu kökenli eserlerle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Ancak en çarpıcı keşif, yangın tabakasında bulunan silahlar ve dört farklı bireye ait insan kalıntıları. Bu bulgular, keşfin hem Tavşanlı Höyük’ün önemini pekiştirdiğini hem de Anadolu’nun tarihsel ticaret ağlarının boyutunu ve kültürel etkileşimlerin derinliğini gözler önüne serdiğini gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu önemli keşfi sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Ersoy, 3 bin 750 yıllık silindir mührün Anadolu tarihine yeni bir ışık tuttuğunu ve Anadolu’nun doğu ile batı arasındaki ticaret yollarındaki kritik rolünü gözler önüne serdiğini ifade etti. Ersoy, “Tavşanlı Höyük, kültürel mirasımızın zenginliğini ve çeşitliliğini bir kez daha kanıtladı. Türkiye’nin dört bir yanındaki kültürel değerlerimizi koruma ve geleceğe miras bırakma yolunda kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

Bakan Ersoy, projede çalışan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve kazı ekibine teşekkür etti.

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Tavşanlı Kütahya Orta Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP