Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal ihracatının son 22 yılda 3,8 milyar dolardan 31 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Bakan Yumaklı, 186 ülkeye 2 bin 200 çeşit tarımsal ürün gönderdiklerini belirterek, Türkiye’nin IPARD programını Avrupa’da en iyi uygulayan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.
Ankara’da düzenlenen bir etkinlikle tanıtılan IPARD III programı hakkında konuşan Bakan Yumaklı, son 10 yılda iklim değişikliği, salgın hastalıklar, savaşlar ve nüfus artışının tarım sektörünü etkilediğini söyledi. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25 artacağına dikkat çeken Bakan, bu artışın yüzde 70 daha fazla gıda ihtiyacını beraberinde getireceğini ifade etti. Bu ihtiyacı karşılamak için sürdürülebilir tarım tekniklerinin geliştirilmesi ve kırsal kalkınmanın sağlanması gerektiğini vurgulayan Bakan, kırsal kalkınma desteklerinin bu konuda en önemli argüman olduğunu belirtti.
Türkiye’nin gıda arz güvenliğini sağlamak için kırsal kalkınmayı önceliklendirdiğini belirten Bakan Yumaklı, kırsal bölgelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasını sağlamak için tarımsal üretim planlamasıyla entegre bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
IPARD desteklerinin kırsal ve kent ayrımını ortadan kaldırmak amacıyla ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi’ gibi programlarla uygulandığını belirten Bakan Yumaklı, üreticilerin teknoloji ve makine kullanımının artırılmasının da büyük önem taşıdığını vurguladı. Son 18 yılda 95 binden fazla projeye 117 milyar lira hibe desteği sağladıklarını ifade eden Bakan, bu desteklerin yaklaşık 277 bin kişiye istihdam yarattığını belirtti.
Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da 1. sırada olduğunu ve dünyada ise 9. sırada yer aldığını belirterek, tarımsal ihracat rakamlarının 22 yıl önce 3,8 milyar dolar iken bugün 31 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yumaklı, 2011 yılından itibaren IPARD I ve II programları kapsamında 28 başvuru çağrısı ilan ettiklerini ve bu programlar kapsamında bugüne kadar 25 bin 585 tesis ve proje hayata geçirildiğini belirtti. Bu projeler için girişimcilere toplamda 46 milyar lira hibe desteği sağlandığını ifade eden Bakan, toplam destek miktarının 98 milyar liraya ulaştığını ve yaklaşık 104 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi.
Bakan Yumaklı, IPARD programının bu yılın başından itibaren 81 ile genişletildiğini ve IPARD III programının bütçesinin de 555 milyon avrodan 785 milyon avroya yükseltildiğini açıkladı. 7 yıl uygulanacak olan programın 1. başvuru çağrısı kapsamında gıda işleme ve pazarlama sektörlerine yönelik 249 projenin toplam 2,3 milyar lira hibe desteği almaya hak kazandığını belirten Bakan Yumaklı, IPARD kapsamında projesi kabul edilen üreticilere temsili hibe çeki verilmesinin ardından programın sona erdiğini ifade etti. Programa Bakan Yumaklı’nın yanı sıra, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, üreticiler ve davetliler katıldı. – ANKARA
GENEL
55 dakika önceGENEL
56 dakika önceGENEL
56 dakika önceGENEL
57 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
59 dakika önceGÜNDEM
1 saat önce