DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2154174-0.56289%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Tarihinde ilk kez kapılarını halka açan Yıldız Sarayı’nı 1 ayda 200 bine yakın turist gezdi
13 okunma

Tarihinde ilk kez kapılarını halka açan Yıldız Sarayı’nı 1 ayda 200 bine yakın turist gezdi

ABONE OL
Ağustos 21, 2024 07:48
Tarihinde ilk kez kapılarını halka açan Yıldız Sarayı’nı 1 ayda 200 bine yakın turist gezdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıldız Sarayı, kapılarını ilk kez ziyaretçilere açtığından beri büyük bir ilgiyle karşılandı. Yaklaşık bir ay gibi kısa bir sürede 200 bine yakın kişi bu tarihi yapıyı gezdi ve “şehrin en çok ziyaret edilenleri” arasına girdi.

19 Temmuz 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı Yıldız Sarayı, 26 günde 197 bin kişiye ev sahipliği yaptı. Haftanın her günü (pazartesi hariç) ziyarete açık olan saray, yaz sıcağına rağmen yoğun bir ilgiyle karşılandı, hatta hafta sonları önünde kuyruklar oluştu. Özellikle Pazar günü, 9 bin 584 kişi tarihi ve doğanın bir araya geldiği bu eşsiz ortamı deneyimleme şansına sahip oldu.

Yıldız Sarayı, büyüleyici mimarisi ve zengin geçmişiyle günlük ortalama 7 bin 500 kişiye unutulmaz anlar yaşattı. Uzun yıllar süren restorasyon ve konservasyon çalışmaları sonucunda müze-saray olarak hizmete giren Yıldız Sarayı’nda Büyük ve Küçük Mabeyn Köşkü, Çit Kasrı, Limonluk Kasrı, Sultan II. Abdülhamid’in kişisel kütüphanesi ve Has Bahçe ilk kez halka açıldı.

Görkemli Büyük Mabeyn Köşkü, Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarını ağırlamış bir yapıydı ve ziyaretçiler bu ihtişamlı mekanı hayranlıkla keşfetti. Çit Kasrı’nda kurulan Sultan II. Abdülhamid Müzesi de tarih ve sanat tutkunlarının ilgisini çekti. Tarihin akışını değiştiren olaylara şahitlik etmiş Küçük Mabeyn Köşkü ise geçmişe ışık tutan ayrıntıları ortaya koydu. “Hamid Bahçesi” olarak bilinen, bitki çeşitliliği, yapay nehir ve peyzaj tasarımıyla büyüleyen bahçe ziyaretçileri geçmişe bir yolculuğa çıkardı.

Sultan II. Abdülhamid’in kişisel kütüphanesinin bulunduğu “Silahhane” bölümü de büyük beğeni topladı. Tarihte ilk kez ziyarete açılan bu bölümde ziyaretçiler, paha biçilmez binlerce nadir eserin arasında bambaşka bir atmosferi deneyimleme fırsatı yakaladı. Yaklaşık bir asır sonra kapılarını dünyaya açan Yıldız Sarayı’nda, yerli ve yabancı turistler özellikle Has Bahçe’de fotoğraf çektirerek anılarını ölümsüzleştirdi.

Osmanlı Devleti’nin son yönetim merkezi Yıldız Sarayı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesiyle 1 Eylül’e kadar ücretsiz olarak gezilebilecek. Saray, pazartesi dışında her gün 09:00 – 17:30 saatleri arasında ziyarete açık.


Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

turist Saray Kültür Kültür Sanat Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP