DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Tarihi takas operasyonunun perde arkası: Takas nasıl planlandı? | Dış Haberler
14 okunma

Tarihi takas operasyonunun perde arkası: Takas nasıl planlandı? | Dış Haberler

Ankara, ikinci dünya savaşından sonra tarihin en büyük takas operasyonuna ev sahipliği yaptı. ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimi yapıldı. MİT koordinasyonunda Ankara’da gerçekleştirilen tarihi takasın süreci ABD, Rusya ve Almanya’nın Türkiye’den yardım istemesi ile başladı

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 07:46
Tarihi takas operasyonunun perde arkası: Takas nasıl planlandı? | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İkinci Dünya Savaşı sonrası tarihe geçen büyük bir takas operasyonu Ankara’da gerçekleşti. ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus’un cezaevlerinde bulunan 26 kişi, karşılıklı olarak serbest bırakıldı. MİT’in koordinasyonunda yürütülen bu tarihi değişim, ABD, Rusya ve Almanya’nın Türkiye’den yardım talebiyle başladı.

TÜRKİYE NEDEN SEÇİLDİ?

Tarafların Türkiye’yi tercih etmelerinin temel nedeni, ülkenin “güven ve gizlilik” politikalarına bağlı olmasıydı. Türkiye, ABD ve Rusya’ya, konuyu kamuoyuna açıklamadan önce hiçbir bilgi paylaşmayacağını garanti etti. Ayrıca, MİT’in bu tarz operasyonları krizlere yol açmadan ve sorunsuz bir şekilde yönetme konusundaki yeteneği de Türkiye’nin tercih edilmesinde etkili oldu.

REKLAM

Güvenlik kaynaklarına göre, MİT yetkilileri, muhataplarıyla hem yüz yüze hem de telefon görüşmeleri aracılığıyla iletişim kurdu. İki ay boyunca İstanbul ve Ankara’da iki üst düzey toplantı düzenlendi.

Toplantılara ilgili tüm ülkelerin temsilcileri katıldı. Tarihi takastan 15 gün önce, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir görüşme gerçekleştirildi.

Operasyonun zamanı görüşüldü ve ABD Başkanı Biden’ın olayı canlı olarak izlemek istediği talebi Türk yetkililere iletildi. Biden, operasyonu canlı olarak takip etti ve takasın ardından bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a telefonda teşekkürlerini iletti.

TARİHİ OPERASYON SIRASINDA NELER YAŞANDI?

Güvenlik kaynaklarına göre, takas esnasında bazı kişiler uçaktan uçağa, bazıları ise uçaktan doğrudan bir odaya alındı. Sağlık kontrolleri MİT tarafından yapıldı. Bazı kişiler, Esenboğa Havalimanı’nda yeni kıyafetlerini giyerek uçağa bindi.

Bu tarihi operasyon yalnızca katılan kişi sayısıyla değil, isimlerin önemiyle de büyük yankı uyandırdı. Yıllardır görülmemiş isimler takas edilenler arasında yer aldı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP