DOLAR 34,1307 -0.03%
EURO 38,0630 0.38%
ALTIN 2.888,090,11
BITCOIN 21660670.08339%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:24

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Tarih Boyunca Türkçe’nin Farklı Kıtalardaki Serüveni Söyleşisi Ankara’da Gerçekleştirildi
8 okunma

Tarih Boyunca Türkçe’nin Farklı Kıtalardaki Serüveni Söyleşisi Ankara’da Gerçekleştirildi

ABONE OL
Eylül 24, 2024 07:49
Tarih Boyunca Türkçe’nin Farklı Kıtalardaki Serüveni Söyleşisi Ankara’da Gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da, Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği “Tarih Boyunca Türkçe’nin Farklı Kıtalardaki Serüveni” başlıklı söyleşi, Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında gerçekleştirildi. Söyleşi, Cumhuriyet Müzesi’nde, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Etkinlikte, Türkiye’nin Türkçe ve Türk kültürünün yaygınlaştırılması için gösterdiği çabalara vurgu yapıldı. Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, Türkçe’nin Hun İmparatorluğu ve Göktürk Devleti’nden beri yazılı metinlerde görüldüğünü ve 21. yüzyılın başlarına kadar yeterli öğretim desteği görmediğini belirtti. Aliy, “Türkiye bugün, güçlü kökenlerinden aldığı güçle, büyük zorlukların ve belirsizliklerin ortasında emin adımlarla Türkiye Yüzyılı hedeflerine ilerliyor ve aynı zamanda Türkçe ve Türk kültürünün öğretimi konusunda da büyük çaba harcıyor. Yunus Emre Enstitüsü olarak ülkemizi ve hedeflerimizi dünyaya tanıtmak ve kültürümüzü farklı coğrafyalara yaymak için her türlü imkanımızla seferberiz” dedi.

Enstitünün Türkçeyi Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya ve dünyanın dört bir yanına yayma kararlılığını sürdürdüğünü belirten Aliy, kültürel diplomasi çalışmaları çerçevesinde 67 ülkede 91 merkezle Türkçe öğretim faaliyetlerine devam ettiklerini kaydetti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türkçe’nin Türklerin özünü temsil ettiğini ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Oğuz Türkçesi çerçevesinde Türklüğü hiçbir zaman reddetmediğini ifade etti. Türkçe’nin, kullanımı, fiil ve kelime çekimleri gibi özelliklerde farklılık gösteren ve eski bir dil grubuna ait olduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Ortaylı’nın Türk kültürüne ve diline katkılarının, gençlerin Türkçe ve Türk olmakla ilgili düşüncelerini şekillendirmede büyük bir deneyim sağladığını vurguladı.

Söyleşiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, YEE Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Aliy, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve çok sayıda yabancı misyon temsilcisi katıldı. Söyleşinin sonunda, günün önemini anlatan bir hatıra fotoğrafı çektirildi.

Tarih Boyunca Türkçe'nin Farklı Kıtalardaki Serüveni Söyleşisi Ankara'da GerçekleştirildiKaynak: İhlas Haber Ajansı / MUHAMMED MUSAB GÜMÜŞER – Kültür Sanat

İlber Ortaylı Kültür Sanat Diplomasi Kültür Eğitim Ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP