DOLAR 34,2544 0.03%
EURO 37,6328 -0.03%
ALTIN 2.913,35-0,27
BITCOIN 21750041.2262%
İstanbul
21°

AÇIK

05:36

SABAHA KALAN SÜRE

Syedra Antik Kenti’nde Gece Müzeciliği Uygulaması Başlatılıyor
5 okunma

Syedra Antik Kenti’nde Gece Müzeciliği Uygulaması Başlatılıyor

ABONE OL
Ekim 7, 2024 07:49
Syedra Antik Kenti’nde Gece Müzeciliği Uygulaması Başlatılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın tarihi zenginliklerini gece saatlerinde de keşfetmek isteyenler için heyecan verici bir haber var! Syedra Antik Kenti’nin gece müzeciliği programına dahil edilmesi için yoğun çalışmalar yürütülüyor.

Yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip Seki Mahallesi’ndeki bu antik kentte 12 ay boyunca kesintisiz kazı çalışmaları devam ediyor. Doç. Dr. Ertuğ Ergürer önderliğinde 6 yıldır süren bu çalışmalar sayesinde Syedra, gizli kalmış güzelliklerini gün yüzüne çıkarıyor ve gece müzeciliğine hazırlanıyor.

250 metre uzunluğundaki Sütunlu Cadde, tiyatro, meclis, hamam, altyapı sistemleri, işlikler, sarnıçlar ve Vaftiz mağarası gibi önemli yapılar, Syedra’nın tarihi ve kültürel değerlerini ortaya koyuyor. Bu değerli eserlerin gece de görülebilmesi için antik cadde ve sokaklarda düzenlemeler yapıldı, makilik alanlar temizlendi ve ışıklandırma çalışmaları tamamlanmak üzere.

Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 2019’da kent içi kazılara başladıklarını belirtti. 6. kazı sezonunda “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında karşılama alanları ve gezi güzergahı üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.

Kazı çalışmaları, kentin yerel halkın yoğun olarak yaşadığı konut ve çalışma alanlarında devam ediyor. Bu sayede büyük caddeleri birbirine bağlayan ara sokaklar ve merdivenler gün yüzüne çıkarılıyor.

Doç. Dr. Ergürer, Syedra’nın gece gezisi yapılabilecek kentler arasında yer alacağını vurgulayarak, ışıklandırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından antik kentin gece saat 24.00’e kadar ziyaret edilebileceğini belirtti. 2023 sezonunda kentin batı kapısıyla Sütunlu Cadde’yi birbirine bağlayan merdivenler, Sütunlu Cadde’nin orijinal zemini ve caddenin bağlantılarının bir kısmı ortaya çıkarıldı.

Yaklaşık 2,5 kilometrelik antik dönem güzergahı, ziyaretçilerini akşam saatlerinde ağırlayacak. Işıklandırma tamamlandıktan sonra Syedra, gece müzeciliği programına dahil edilecek. Tarih henüz kesinleşmese de, gece gezilerine başlamak için heyecanlı bir bekleyiş sürüyor.

Antalya’da gece ziyaret edilebilen diğer müze ve antik kentler arasında Aspendos, Patara, Side, Alanya Kalesi, Perge, Phaselis, Olympos, Limyra ve Myra bulunuyor. Antalya Müzesi, Alanya Müzesi ve Side Arkeoloji Müzesi de tarih meraklılarını gece saat 21.00’e kadar ağırlıyor.

Syedra Antik Kenti Kültür Sanat antalya Turizm Kültür Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.