Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti’nde yürütülen kazılar, yaklaşık 2250 yıllık bir kanalizasyon sisteminin keşfini sağladı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve “Gladyatörler Şehri” olarak tanınan Stratonikeia, dünyanın en büyük mermer kentlerinden biridir. 1977’den beri süren kazılar, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin yanı sıra Anadolu beylikleri ve Osmanlı-Cumhuriyet dönemlerine ait değerli buluntuları gün ışığına çıkarıyor. Yıl boyunca devam eden kazı çalışmaları, antik kentin zengin tarihini ortaya koyuyor.
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin önemli bir yerleşimi olan Stratonikeia’nın, Karialılar ve Lelegler’e ait olduğunu belirtti. Kazı, koruma ve restorasyon çalışmalarının tiyatro ve antik kentin birçok bölgesinde Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yerleşim izlerini gün yüzüne çıkardığını vurguladı.
Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yapılar, geçmişi yeniden canlandırıyor. Söğüt, tiyatronun altındaki yürünebilir büyüklükteki kanalizasyon sisteminin, 2250 yıl sonra bile suyun akışını sağladığını ve bu durumdan büyük heyecan duyduklarını ifade etti. Bu sistemin tiyatronun suyunu mükemmel bir şekilde boşalttığını belirtti.
Söğüt, şehircilik, yerleşim ve yaşam izlerine dair bulguların heyecan verici olduğunu vurgulayarak, 2019’dan bu yana kuzey şehir kapısı, caddeler, Roma hamamı ve kütüphanede bulunan kanalizasyon sisteminin dereye doğru uzandığını ve şehire hiçbir rahatsızlık vermeden atık suyun boşaltıldığını açıkladı. Son kazılarda tiyatronun üst ve alt kanal sistemlerinin keşfedildiğini ve “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, yağmur sonrası sistemin hala aktif olarak çalıştığının tespit edildiğini belirtti.
Haberler.com / Umut Halavart – Kültür Sanat Kültür Sanat Yatağan Yaşam Muğla Roma
GENEL
18 dakika önceGENEL
18 dakika önceGENEL
19 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önce