DOLAR 34,1085 0.23%
EURO 37,9600 0.23%
ALTIN 2.821,69-0,11
BITCOIN 20830105.72121%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:18

AKŞAMA KALAN SÜRE

Stratonikeia Antik Kenti’nde 1414 yıllık sütunlar eski ihtişamına kavuşturulacak
110 okunma

Stratonikeia Antik Kenti’nde 1414 yıllık sütunlar eski ihtişamına kavuşturulacak

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 11:48
Stratonikeia Antik Kenti’nde 1414 yıllık sütunlar eski ihtişamına kavuşturulacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’nde, 1414 yıllık sütunları tekrar ayağa kaldırmak için kazı çalışmaları devam ediyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “Gladyatörler Şehri” olarak bilinen Stratonikeia, dünyanın en büyük mermer kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. 1977’den beri süren kazılar, yılın her ayı boyunca devam ediyor.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Karia bölgesinin en önemli merkezlerinden biri olan antik kentin farklı dönemlere ait yapıları için arkeolojik kazı, restorasyon ve çizim çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

Bu yıl Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji, Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım ile Mimari Restorasyon bölümlerinden öğrenciler kazı çalışmalarına katıldı. Öğrenciler, doğrudan uygulama yaparak mesleklerini yerinde öğrenme fırsatı buldular.

Köy Meydanı’ndaki ev ve dükkanlarda çalışmalar devam ederken, Batı Cadde’deki kütüphane ve Roma Hamamı’nda da çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Ayrıca, tiyatroda da kazılar aralıksız olarak devam ediyor.

Söğüt, Roma Hamamı’nda geçen yıl kazı çalışmalarını tamamladıkları alanlardan birinin hamamın avlu kısmı olan Palaestra olduğunu vurguladı. Palaestra’nın projeleri hazırlandı ve “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında sütunların ayağa kaldırılacağı bildirildi.

Söğüt, “Antik dönemde milattan sonra 610 yıllarında düştüğü gibi bulduğumuz sütunları, oldukları yerde tekrar ayağa kaldıracağız. Biz bunlara fazla müdahale etmiyoruz. Yani antik dönemden günümüze ne kaldıysa bu sütunları da doğrudan ayağa kaldırıyoruz. Roma Hamamı’nın ihtişamlı Palaestra kısmını görmenin insanları inanılmaz etkileyeceğine inanıyorum. Burası mimari anlamda da bize çok katkı sağlıyor” dedi.

Stratonikeia’da Cumhuriyet, Osmanlı, Menteşe Beyliği, Bizans ve Roma dönemlerini kademeler halinde ortaya çıkardıklarını belirten Söğüt, yürütülen çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, İş Bankası ve Pamukkale Üniversitesinin destek verdiğini söyledi.

Bölgede 610 yıllarında meydana gelen büyük bir deprem sonucu kentin küçüldüğünü vurgulayan Söğüt, “Günümüzden 1414 yıl önce yıkılan sütunları o günkü düştüğü haliyle bulduk. Biz bu sütunları 1414 yıl sonra tekrar ayağa kaldırıp o dönemdeki ihtişamına yakın bir görüntüyü elde etmeyi ve ziyaretçilerin beğenisine sunmayı planlıyoruz” dedi.

Kentte yapılan kazı çalışmalarında her yıl önemli verilere ulaşıldığını belirten Söğüt, Stratonikeia’nın yaşayan bir arkeoloji kenti olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yatağan Miras Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.