DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 2334140-0.11985%
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

15:53

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde yaklaşan "Keşmir Kara Günü" için etkinlik düzenlendi
5 okunma

Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde yaklaşan "Keşmir Kara Günü" için etkinlik düzenlendi

ABONE OL
Ekim 20, 2024 07:56
Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde yaklaşan "Keşmir Kara Günü" için etkinlik düzenlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından düzenlenen bir etkinlikte, yaklaşan “Keşmir Kara Günü” ele alındı.

Etkinliğe Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd, SDE Başkan Yardımcısı Alper Tan, Emekli Büyükelçi Numan Hazar ve diğer davetliler katıldı.

Büyükelçi Cüneyd konuşmasında, Keşmir anlaşmazlığının BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre çözülmesinin bölgesel ve küresel barış için önemini vurguladı. Filistin ve Keşmir’i “modern dünyada süregelen yabancı işgallerin örnekleri” olarak nitelendirerek, işgallerin sadece halkın kendi kaderini tayin hakkını engellemekle kalmadığını, aynı zamanda masum sivillere karşı bir terör saltanatı başlattığını belirtti.

Hindistan’ın kontrolündeki Cammu-Keşmir’deki insan hakları ihlalleri konusundaki endişelerini dile getiren Cüneyd, BM Güvenlik Konseyi’nin Keşmir’de bir plebisit düzenlenmesi çağrısında bulunan kararlarının hem Pakistan hem de Hindistan tarafından kabul edilmesine rağmen, Keşmir’in dünyanın en uzun süredir çözülemeyen çatışmalarından biri olarak kalmasının “ironik” olduğunu vurguladı.

Cüneyd, Keşmir ile dayanışma içinde olduklarını belirterek, Pakistan’ın Keşmir halkına olan siyasi, ahlaki ve diplomatik desteğini BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun bir çözüm bulunana kadar sürdüreceğini belirtti. Cüneyd ayrıca, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Keşmir davasına verdiği destek ve Türk halkına ve hükümetine Keşmir konusundaki ilkeli duruşları için teşekkürlerini iletti.

SDE Başkan Yardımcısı Tan ise Türkiye’nin her zaman Keşmir anlaşmazlığının barışçıl bir şekilde çözülmesini, Keşmir halkının arzusu doğrultusunda desteklediğini vurguladı. Uluslararası sistemin çatışmaları çözme kapasitesine sahip olduğunu ancak “ne yazık ki Keşmir ve Filistin’de irade ve niyet eksikliği” olduğunu belirtti.

Tan, uluslararası toplumun, özellikle İslam ülkelerinin, Hindistan’ın yönetimindeki Cammu-Keşmir’deki insan hakları ihlallerine son vermesi ve BM kararlarını uygulama konusunda gerekli rolü üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Soru-cevap oturumunda Emekli Büyükelçi Numan Hazar, uluslararası toplumun Keşmir ve Filistin’e karşı ilgisizliğinin rahatsız edici olduğunu dile getirerek, Keşmirlilerin dünyadaki diğer uluslar gibi kendi kaderini tayin hakkına sahip olduğunu belirtti.

Etkinliğe katılanlar, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve Keşmir halkının özlemlerine uygun olarak Keşmir anlaşmazlığının barışçıl çözümüne desteklerini dile getirdiler.

Kaynak: AA / Büşranur Koca – Güncel

Uluslararası İlişkiler İnsan Hakları Diplomasi Güncel ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP