DOLAR 34,0487 -0.05%
EURO 38,0242 0.28%
ALTIN 2.820,340,64
BITCOIN 21463785.14434%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Son dakika haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guterress'in Afrika paylaşımını yanıtladı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Son dakika haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guterress'in Afrika paylaşımını yanıtladı | Dış Haberler
16 okunma

Son dakika haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guterress'in Afrika paylaşımını yanıtladı | Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel barış ve güvenliği temin etme görevini yerine getirmekten uzak olan BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının kökten değiştirilmesi gerekmektedir." ifadesini kullandı

ABONE OL
Ağustos 15, 2024 08:45
Son dakika haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Guterress'in Afrika paylaşımını yanıtladı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Afrika’nın BM Güvenlik Konseyi’ndeki temsiliyetine yönelik açıklamalarına sosyal medya hesabından yanıt verdi.

Erdoğan, paylaşımında, Genel Sekreter’in Güvenlik Konseyi reformuna dair görüşlerini takdir ettiğini, bu reformun dünyaya daha adil bir sistem kazandıracağını vurguladı.

Erdoğan, Afrika kıtasının ve tüm Afrikalıların bu adil sistemde yer alması için fırsat verilmesi gerektiğini belirtti ve şunları kaydetti: “Dünya barışını sağlamaktan uzak olan BM Güvenlik Konseyi’nin yapısı kökten değişmeli. İnsanlık bu değişimin beklentisinde. Biz de ‘Dünya 5’ten büyüktür’, ‘Daha adil bir dünya mümkün’ anlayışıyla hareket etmeye devam edeceğiz. Türkiye olarak, adil bir uluslararası sistem ve günümüz şartlarına uygun bir Güvenlik Konseyi için mücadele eden tüm dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

REKLAM

GUTERRES’İN AÇIKLAMASI

BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşan Guterres, Afrika’nın Konsey’deki temsiliyetinin yetersiz olduğunu belirterek, bu konuda acil bir reforma ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştı.

Guterres, Konsey’in İkinci Dünya Savaşı’nın sonucunda oluşturulan ve o dönemin güç yapılarını yansıtan bir yapıya sahip olduğunu belirterek, 1945’ten bu yana dünyanın önemli ölçüde değiştiğini ve Konsey’in yapısının bu değişime ayak uyduramadığını ifade etti.

1 milyarı aşkın nüfusuyla Afrika’nın BM Güvenlik Konseyi’nde daimi olarak temsil edilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirten Guterres, 1945’te, bugünkü Afrika ülkelerinin çoğunun sömürge yönetimi altında olduğunu ve uluslararası konularda söz hakkına sahip olmadığını hatırlattı.

Guterres, açıklamalarını sosyal medya üzerinden de paylaştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.