Ankara Büyükelçisi Fathudin Ali Mohamed Ospite, Mersinli iş insanlarını Somali’ye yatırım yapmaya davet etti. Enerji, tarım, inşaat ve madencilik başta olmak üzere birçok alanda iş birliği potansiyeli olduğunun altını çizdi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret eden Büyükelçi Ospite, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile görüştü. Somali’nin sunduğu ticari fırsatları detaylı bir şekilde açıklayan Ospite, Mersin ve Somali’nin ortak kazanımlar elde edebileceği birçok sektörün varlığını vurguladı. Doğu Afrika Topluluğu üyesi olmaları sayesinde, Somali üzerinden 8 ülkeyi kapsayan yaklaşık 350 milyonluk bir pazara gümrük avantajlarıyla ulaşma imkanı sunduklarını belirtti.
Ospite, inşaat sektörünün de önemli yatırım fırsatları sunduğunu belirtti.
Geniş ve verimli tarım arazilerine ve zengin su kaynaklarına sahip olduklarını söyleyen Büyükelçi, domates üretiminde yüksek kapasiteye sahip olmalarına rağmen, işleme tesislerinin eksikliğinden dolayı bu ürünlerin değerlendirilmesinde zorluk yaşadıklarını ifade etti. Bu konuda yatırımcıların desteğine ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Tropikal meyve üretiminde de güçlü olduklarını belirten Ospite, Türkiye’nin bu meyveleri Amerika’dan ithal etmesinin alternatifi olarak Somali’yi değerlendirebileceğini söyledi. Ülkenin ekvatora yakınlığı nedeniyle yenilenebilir enerji potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Büyükelçi, bu alanda da iş birliğine açık olduklarını belirtti. Hükümetin 3,5 milyar dolarlık yeni bir başkent inşaatı projesi olduğunu da hatırlatarak, inşaat sektöründeki yatırım fırsatlarını tekrar vurguladı.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Çakır, Somali’nin Afrika’da önemli bir ülke olduğunu ve Mersin ile ticari ilişkilerinin olduğunu ancak bunun yetersiz kaldığını belirtti. Bakliyat, tahıl ve eczacılık ürünleri gibi mevcut ticaret kalemlerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çakır, Somali’nin komşu ülkelerle birlikte sunduğu büyük fırsatlara dikkat çekti. Türkiye’de eğitim gören Somalili öğrencilerin, ticaretin geliştirildiği alanlarda eğitim alarak ticaret elçisi olarak görev almalarının önemine değindi. Ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel ilişkilerin de güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, sağlık, eğitim gibi birçok alanda ortak çalışmalar yapılabileceğini, üniversiteler arası iş birliği ve ortak Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte büyüme sağlanabileceğini dile getirdi.
Görüşmeye Mersin Üniversitesi akademisyenlerinden Tunç Demirtaş, Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı Coşkun Doğmuş, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz ve MTSO Meclis üyeleri de katıldı. – MERSİN
GENEL
27 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önce