DOLAR 34,0055 -0.19%
EURO 38,0709 0.38%
ALTIN 2.825,980,84
BITCOIN 21536914.95251%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Sokağa çıkma yasağında çocuğunuzu görebilirsiniz
11 okunma

Sokağa çıkma yasağında çocuğunuzu görebilirsiniz

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 16:44
Sokağa çıkma yasağında çocuğunuzu görebilirsiniz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hepimizin bir noktada sorduğu “Para mı daha önemli, sağlık mı?” sorusu, Covid-19 salgınıyla birlikte bambaşka bir anlam kazandı. Sağlığın parasal değerlerden daha önemli olduğunu acı bir şekilde öğrenmiş olduk. Salgın, hayatımızın her alanını etkiledi. Hayallerimizi, planlarımızı, işlerimizi altüst etti ve hepimizi evlerimize kapattı. Herkes kendi imkanlarıyla önlemler almaya çalıştı ancak bu yeterli olmadı ve dünya genelinde devletler sıkı tedbirler almak zorunda kaldı.

Devletlerin aldığı tedbirler, sosyal mesafe kurallarına uymamızı ve kalabalık yerlerden uzak durmamızı gerektirdi. Bu da sevdiklerimizden uzak kalmamıza, özlem duymamıza neden oldu.

Bu özlem, boşanma sürecinde olan ve çocuklarıyla kişisel ilişki kuran ebeveynleri de etkiledi. Sağlık uzmanları salgının çocuklar için tehlikeli olduğunu ve ebeveynlerin çocuklarını koruması gerektiğini vurguladı. Çocukların gizli korona taşıyıcısı olabileceği de göz önünde bulundurularak, çocukların sağlığı için kişisel ilişki gün ve saatleri yeniden düzenlendi. Ebeveynler çocuklarıyla görüşemeyince sık sık görüntülü veya sesli aramalar yaparak iletişimlerini sürdürdüler.

Elbette, koronaya rağmen mahkeme tarafından belirlenen kişisel ilişki günlerinde çocuğunu teslim almaya devam eden ebeveynler de oldu. Ancak, 22 Mayıs 2020’den itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağı, bu durumu zorlaştırdı. İçişleri Bakanlığı, 81 ile genelge göndererek istisna kapsamında olan kişileri belirtti ve bu istisnalara “çocuğuyla kişisel ilişki tesis edilen kişiler” de dahil edildi. Bu genelge sayesinde, mahkeme tarafından belirlenen günlerde anne veya baba çocuğunu teslim alabilecekti.

Ancak, bu durumun bir şartı vardı: Mahkeme kararının ibraz edilmesi. Boşanma sürecinde olan anne veya babaların ara karar veya kesinleşmiş hükmün suretini ibraz etmeleri gerekiyordu. Bu suret yoksa, UYAP Vatandaş Portalı üzerinden mahkeme kararının ekran görüntüsü alınabiliyordu. Sokağa çıkma yasağı sırasında çocuklarıyla görüşmek isteyen ebeveynler için bu istisnai durum sevindirici bir haber oldu.

Salgına rağmen, bazı ebeveynler eski eşlerinin aldığı önlemler nedeniyle çocuklarını teslim alamadı. Bazı durumlarda ise, eski eşin istememesi nedeniyle çocuğuyla telefonla bile iletişim kuramayan ebeveynler oldu. Hem adli yargı sürelerinin durdurulması hem de icra yoluyla çocuğunu teslim almak isteyen ebeveynler, korona nedeniyle başvurularını gerçekleştirmekte tereddüt etti. Bu şartlarda, mahkemeye çocukla telefon üzerinden görüntülü ve sesli görüşme yönünde ara karar kurulması talep edilmeye başlandı.

Özetle, velayet hakkı olmayan ebeveynler, korona nedeniyle çocuklarını teslim alamadıkları için görüntülü görüşme yönünde kişisel ilişki günleri kurulması talebinde bulundu. Mahkeme tarafından belirlenen kişisel ilişki günleri, anne ve babanın anlaşması halinde esneklik gösterilerek düzenlenebilir. Her şeyden önce, anne ve baba çocuğun psikolojik ve fizyolojik sağlığını önceliklendirmelidir. Çocuk her iki ebeveyni tanımalı ve her ikisiyle de yeterince vakit geçirmelidir. Tüm bu nedenlerle, evlilikte eşler ne yaşarsa yaşasın, müşterek çocuk boşanmaya neden olan olaylardan hiçbir zarar ve baskı görmeden ayrılmalıdır.

Çocuğun menfaati, anne ve baba tarafından her zaman üstün tutulmalıdır. Sokağa çıkma yasağı sırasında bile, ebeveynin çocuğunu görmesi için istisnai bir durum yaratılmış olması, çocuğun menfaatinin devlet tarafından da önceliklendirildiğini göstermektedir. Mahkeme tarafından verilen kararlarda, çocuğun menfaati göz ardı edilmemelidir.

Herkese sağlıklı günler diliyorum.

Kaynak: Haberler.com / Anne Çocuk

Sokağa Çıkma Yasağı Cep Telefonu Anne Çocuk Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP