DOLAR 34,0896 0.2%
EURO 38,1315 0.17%
ALTIN 2.846,920,63
BITCOIN 21735342.65513%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sivas’ta Üretilen Arı Sütü Sağlık İçin Yüksek Değer Taşıyor
7 okunma

Sivas’ta Üretilen Arı Sütü Sağlık İçin Yüksek Değer Taşıyor

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 17:04
Sivas’ta Üretilen Arı Sütü Sağlık İçin Yüksek Değer Taşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sivas’ın Hafik ilçesinde üretilen arı sütü, sağlığa olan faydalarıyla biliniyor ve 100 gramı yaklaşık 2 bin 500 liradan alıcı buluyor.

Hamza Çınar, Pusat köyünde Türkiye’nin en büyük arı sütü üretim işletmesini yönetiyor ve ülkemizde üretilen arı sütünün yaklaşık dörtte birini üretiyor. Arı sütü, baldan daha zor üretilmesine rağmen çok daha yüksek ekonomik değere sahip. Bal arılarının başındaki salgı bezlerinden elde edilen bu sıvı, birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Özellikle kanser tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırması, kemoterapinin yan etkilerini azaltması ve kısırlık tedavisinde etkili olmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca, şeker ve kolesterol dengesini sağlayarak kalp sağlığını da koruyor. Bu yıl kilogramı 25-30 bin TL arasında değişen arı sütünün değeri, üreticileri oldukça memnun ediyor. Üretilen arı sütünün yaklaşık yüzde 30-40’ı iç pazarda tüketiliyor, kalanı ise yurt dışına ihraç ediliyor.

“Kanser tedavisinde iyileştirme sürecini hızlandırır”

Hamza Çınar, arı sütünün kanser tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırdığını belirtiyor. Yılda yaklaşık 1 tona yakın arı sütü üretimi olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 25’ini kendilerinin ürettiğini söylüyor. Bölgenin serin yazları, bitkilerin çiçeklenme süresini uzatıyor ve bu da arı sütü üretiminin verimini arttırıyor. Arı sütü, baldan daha kazançlı olsa da üretimi daha zor. Hücre yenilemesine katkı sağladığı için neredeyse tüm hastalıklara iyi geliyor. Özellikle kanser tedavisinde iyileşme sürecini hızlandırıyor, kemoterapi gören hastaların ilaçlarının yan etkilerini azaltıyor, kısırlık tedavisinde etkili ve şeker ile kolesterol dengesini sağlayarak kalp sağlığını koruyor. Arı sütü, bu yıl kilogramı 25-30 bin TL arasında değişiyor. Üretimin yaklaşık yüzde 30-40’ı iç pazarda tüketiliyor, kalanı ise ihraç ediliyor. Üç hücreden sadece 1 gram arı sütü elde edilebiliyor, bu da üretimi zorlu bir süreç haline getiriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kısırlık Hafik Sivas Tarım Sağlık Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP