DOLAR 34,1186 0.29%
EURO 38,1589 0.23%
ALTIN
BITCOIN 2145188-0.35717%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Sivas’ta 47 Yıllık Sigara Bağımlılığından Kurtulan Rahmi Kızıltaş
13 okunma

Sivas’ta 47 Yıllık Sigara Bağımlılığından Kurtulan Rahmi Kızıltaş

ABONE OL
Eylül 7, 2024 10:44
Sivas’ta 47 Yıllık Sigara Bağımlılığından Kurtulan Rahmi Kızıltaş
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sivas’ta 47 yıldır sigara bağımlısı olan 62 yaşındaki Rahmi Kızıltaş, sağlıklı bir hayata adım attı. 2 yıl önce sigarayı bırakmaya karar veren Kızıltaş, Sağlık Bakanlığı Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Salığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvurdu.

Sigara bırakma polikliniğinde Uzman Dr. Sergen Aygüneş ile tanışan Kızıltaş, ücretsiz danışmanlık ve destekle uzun yıllardır süren bağımlılığını geride bıraktı. Nefes darlığı ve yorgunluk gibi şikayetlerinden kurtulan Kızıltaş, sağlıklı bir yaşama kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Maddi açıdan da rahatlayan Kızıltaş, eşiyle birlikte keyifli vakit geçirmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Uzman Dr. Sergen Aygüneş ise, sigara bağımlılığının kişiye özel tedavi yöntemleriyle başarıyla aşılabileceğini vurguladı. Sivas Sağlıklı Hayat Merkezi’nin, sigarayı bırakmak isteyen herkese ücretsiz danışmanlık hizmeti sunduğunu belirtti.

“47 yıl boyunca sigara içtim, birdenbire bırakmak kolay olmadı” diyen Kızıltaş, yaşadığı zorluklara rağmen kararlılığını koruduğunu dile getirdi. “Polikliniğe başvurup sigarayı bıraktım. Artık nefes alış verişim çok daha rahat. Yolda yürürken, merdiven çıkarken çok fazla terlemiyordum. Maddi olarak da rahatladım, zaten sigaraya da çok zam yaptılar. Artık eşimle birlikte yemeğe çıkıp keyifli vakit geçiriyoruz. 47 yıl boyunca sigara kullanmak zor oldu, birdenbire bırakmak çok zordu. Ama şu anda iyi ki bıraktım diyorum. Çevrenizde sigara içen olduğu zaman sizin de içme isteğiniz artıyor. Şu anda çevremde sigara kullanan da pek yok, bunun da etkisi oluyor tabi” dedi.

Uzman Dr. Sergen Aygüneş, sigaranın bazı alışkanlıklarla çağrışım yaptığını belirterek, “Buraya alo 171’i veya Sivas Sağlıklı Hayat Merkezi’ni arayıp randevu alan danışanlarımız gelebiliyor. Poliklinikte görüşme süremiz 40 ila 60 dakika arasında değişmekte. Kişiye özgü bir görüşme yapıyoruz. Kişi neden sigara içiyor? Neden bağımlı oldu? Bırakmakta neden zorlanıyor? Kişiye bunu örneklerle birlikte detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Kişi geldiği süreci doğru anlar ve bunu hayatın doğru bir şekilde entegre ederse bırakma sürecini daha da kolaylaştırıyor. Sigarada bazı alışkanlıklar çağrışımı artırıyor. Dert keder sigarası, keyif sigarası, el dudak tiryakiliği, bunlar bırakma sürecinde bizi zorlayan, kişiye sigarayı hatırlatan şeyler. Bunlarla nasıl başa çıkılabileceğini nasıl müdahale edinilebileceğini anlatıyoruz. Bu sürecin daha kolay geçirilebilmesi için bazı ilaçlarımız var. Kişiye özgü tedavi uygulamaya çalışıyoruz. Temelde üç tedavi yöntemi var ama önceki tedavi deneyimleri varsa ve bunlardan hangilerinden fayda görüp görmediğine bakıyoruz ve yine kişinin yaşıyla birlikte kullanmasına herhangi bir mani var mı? Bunları araştırıyoruz. Kişiye en uygun tedaviyi uygulamaya çalışıyoruz. Kişilerin daha rahat ve daha az yoksunluk çekerek bırakmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu. – SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sağlık Bakanlığı İbn-i Sina Güncel Sağlık Yerel Yaşam sivas

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP