DOLAR 34,1337 0.02%
EURO 38,2342 0.1%
ALTIN 2.914,840,03
BITCOIN 21915921.47186%
İstanbul
24°

AÇIK

05:23

SABAHA KALAN SÜRE

Şırnak’ta mayına basarak gazi olan Hasan Kocamaz’a yeni nesil diz protezi takıldı
19 okunma

Şırnak’ta mayına basarak gazi olan Hasan Kocamaz’a yeni nesil diz protezi takıldı

ABONE OL
Ağustos 28, 2024 08:46
Şırnak’ta mayına basarak gazi olan Hasan Kocamaz’a yeni nesil diz protezi takıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hasan Kocamaz, 2007 yılında Şırnak’ta teröristlerin döşediği bir mayına basarak iki bacağını dizlerinin üstünden kaybetmişti. Bu olay, 38 yaşındaki Kocamaz’ı gazi olarak hayatını değiştirmişti. Uzun ve zorlu bir süreçten sonra, Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni nesil mikroişlemcili diz protezleri takıldı. Bu gelişmiş protezler, Kocamaz’ın artık daha dengeli ve doğal bir şekilde yürümesine olanak sağladı, hatta koltuk değneklerine olan ihtiyacını ortadan kaldırdı.

Kocamaz, 7 Nisan 2007’de Şırnak Askeri Hastanesi’nde 10 gün bitkisel hayatta kalmış ve ardından Ankara’ya sevk edilmişti. 15 ameliyat geçirdikten sonra, 2009 yılında mekanik kontrollü diz protezleri takılmıştı. Bu protezler, hareket kabiliyetini artırsa da, Kocamaz hala koltuk değneklerine ihtiyaç duyuyordu. Ancak gelişen teknoloji ile yeni nesil mikroişlemcili diz protezleri hayatına girdi. Bu protezler, gövdesinin hareketlerini algılayarak doğal bir yürüyüş sağlayabiliyordu.

‘4 YILDIR VOLEYBOL OYNUYORUM’

Kocamaz, “Askerliğe gittiğimizde gazi olacağımızı hiç düşünmüyorduk, şehit olup olmayacağımızı düşünürdük. Vatanımıza ve milletimize bir borcumuz vardı, onu ödediğimizi düşünüyorum. Bugün ülkemiz aynı durumda olsa, tekrar gitmeyi düşünebilirim. Afrin Harekatı başladığında da ‘tekrar gitmek istiyorum’ diye e-Devlet’ten müracaatımı yapmıştım. Gazi olduktan sonra önce evliliğim, sonra da spor beni hayata bağladı. Oturarak voleybol takımındayım ve 4 yıldır aktif olarak spor yapıyorum” dedi.

‘O GÜN TEKRAR DOĞDUM’

Gazi olduğu günü doğum günü olarak nitelendiren Kocamaz, “O gün tekrardan doğdum. Yavaş yavaş, yalpalayarak, evrim değiştirerek tekrar ayağa kalktığımı düşünüyorum. Yaralandıktan sonra gözümüzü rehabilitasyon merkezinde açtık. Bizi hayata bağlayan ilk yer burası oldu, sonra ailem, arkadaşlarım ve çevrem destek oldular. Burası tam engelliye göre tasarlanmış, tüm kolaylıklar sağlanıyor. Sivil hayata çıkmadan önce çok iyi bir rehabilitasyondan geçtiğimiz için, sivil hayata alışmakta zorluk yaşamadım. Tabii bu konuda Karayolları Genel Müdürlüğü’nde işe başlamamın da etkisi oldu” diye konuştu.

‘ZORU KOLAY GİBİ GÖSTEREN HASTALAR’

Gaziler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman fizyoterapist olarak çalışan Ceren Kuzu, Kocamaz’ın tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Kuzu, “Başta gazi Hasan Bey olmak üzere, hastalarımız aslında zoru kolay gibi gösteren hastalar. Çünkü protezle yürümek, özellikle çift bacak protezle yürümek oldukça zor bir aktivitedir. Bu zorluğun üstesinden gelmek için uzun yıllar süren bir rehabilitasyon sürecinden geçiyorlar. Sürecin önemli bir parçası, hatta belki de temeli, iyi bir proteze sahip olmaktır. Hasan Bey ilk yaralandığı dönemde mekanik kontrollü, daha basit, ‘konvansiyonel’ olarak adlandırılan diz protezlerini kullanıyordu. Ancak yakın zamanda mikroişlemci kontrollü, yeni nesil diz protezi takıldı. Bu protezler, doğal ve dengeli bir yürüyüşe sahip olmasını sağladı. Normal şartlarda çift bacak proteziyle yürümek oldukça zordur, desteksiz yürümek ise neredeyse imkansızdır. Bu mikroişlemcili diz protezleri, kişinin ağırlığını ve bacak açılarını hesaplayarak biyolojik bir diz gibi bükülüp açılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diz Protezi Şırnak Spor PKK Güvenlik Sağlık Spor Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.