DOLAR 34,2850 0.14%
EURO 37,2190 0.04%
ALTIN 3.007,81-0,12
BITCOIN 23320380.62364%
İstanbul
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:16

AKŞAMA KALAN SÜRE

Şırnaklı Yönetmen Erdal Salihoğlu, ‘İnanç’ Filmiyle Altın Kamera Ödülü Kazandı
4 okunma

Şırnaklı Yönetmen Erdal Salihoğlu, ‘İnanç’ Filmiyle Altın Kamera Ödülü Kazandı

ABONE OL
Ekim 25, 2024 12:47
Şırnaklı Yönetmen Erdal Salihoğlu, ‘İnanç’ Filmiyle Altın Kamera Ödülü Kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şırnaklı yönetmen Erdal Salihoğlu, ilk uzun metrajlı filmi “İnanç” ile “İran Uluslararası 5 Film ve Fotoğraf Festivali”nde “Altın Kamera” ödülüne layık görüldü. Ödül, ünlü yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin adını taşıyor. Filmin senaryosu, Salihoğlu’nun babasının hikayesinden esinlenerek yazıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı ve Yönetmenliği mezunu olan Salihoğlu, okuldan mezun olduktan sonra ilk uzun metrajlı filmini çekmeye karar verdi. Babasının okula gönderilmemesiyle ilgili hikayeyi ilham kaynağı olarak kullanan Salihoğlu, “İnanç” adlı senaryosunu kaleme aldı. Filmde, Kürtçe bilmeyen bir öğretmenin köyde yaşadığı zorluklara ve köy halkıyla iletişim kurma mücadelesine odaklanılıyor. Öğretmenin dedesi, öğrenciyi okula göndermeyi reddettiği için tehdit ediliyor ve bu durum, öğretmenle dedenin Kürtçe ve Türkçe öğrenerek farklı bir anlayışa ulaşmalarına yol açıyor.

‘SALİH KARAKTERİNİ OKUTMAK İSTEDİM’

Filmin çekimleri için Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası, Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü destek sağladı. Salihoğlu, 107 dakikalık filmi “İran Uluslararası 5 Film ve Fotoğraf Festivali”ne gönderdi. 12 Ekim’de düzenlenen festivalde “İnanç” filmi, “Altın Kamera” ödülüne layık görüldü. Salihoğlu, filmin çekim aşamasında kendisine destek veren ekibine teşekkür ederek, “Babam o dönemin şartları nedeniyle okuyamamıştı. Ben filminimde Salih karakterini okutmak istedim. Babam okuyamamış olabilir ama tüm çocuklarını okutmak için canını dişine taktı. Tüm ekip üyelerine fedakarlıkları için teşekkür ediyorum. Yeni projelerimiz var ve tek hedefim film çekmeye devam etmek. Şu anda olduğu gibi güzel başarılara imza atmak ve Şırnak’ı temsil etmek istiyorum” dedi.

‘BENİM İÇİN GURUR VERİCİ BİR OLAY’

Salihoğlu, “Şırnak’ın Geçitboyu köyünde yaşıyorum. ‘Bawer’ (İnanç) adlı filminimdeki hikayelerden esinlendim. Babamın anlattığı bir hikayeden yola çıktım. Filmde empati duygusunu vurgulamak istedim. Şiddet, şikayet ve tehdit yerine, coğrafyamızın dilini ve kültürünü anlamak ile halkla ne kadar iç içe olabileceğimizi göstermek istedim. Babam küçük yaşta okumak istiyordu ama okula gönderilmiyordu. O dönemde güvensizlik vardı. Köye gelen öğretmen, babamı okula almak istiyordu ama dedem güvensizlik nedeniyle izin vermiyordu. Öğretmen, dedemin neden izin vermediğini sorgulamak yerine ‘Seni şikayet ederim’ diyordu. İşte o tartışma, karakterimde dedeyi ve babayı anlama yolculuğunu başlatıyor. Filmimle empatinin olayları nasıl çözebileceğini göstermek istedim. ‘Bawer’ ile uluslararası platformda katılımlar sağladım. Daha sonra ‘İran Uluslararası 5 Film ve Fotoğraf Festivali’nde ‘Altın Kamera’ ödülünü kazandım. Bu benim için gurur verici bir olay. Çok mutluyum. Bundan sonraki kariyerimde de coğrafyamın hikayelerini anlatmak, insanların dile getiremediği konulara ses vermek istiyorum” dedi.

Haber-Kamera. Sekvan KÜDEN/ŞIRNAK,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Abbas Kiyarüstemi Yerel Haberler Kültür Sanat Yönetmen 3-sayfa Şırnak Sinema İran

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.