DOLAR 34,0812 0.18%
EURO 38,0752 0.01%
ALTIN 2.840,870,43
BITCOIN 21767252.89072%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Şimşek tarih verip uyardı: Türkiye ekonomisi için dezenflasyon bekliyoruz
6 okunma

Şimşek tarih verip uyardı: Türkiye ekonomisi için dezenflasyon bekliyoruz

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 09:39
Şimşek tarih verip uyardı: Türkiye ekonomisi için dezenflasyon bekliyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

A Haber ve A Para’nın ortak yayınına konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel piyasalardaki dalgalanmaları ve Türkiye ekonomisindeki dezenflasyonun ne zaman gerçekleşeceğini ele aldı.

JAPONYA’DAKİ GELİŞMELERİN ETKİSİ

Bakan Şimşek, küresel piyasalardaki hareketliliğin ana sebebinin Japonya olduğunu belirterek, Japon Yen’inin değerlenmesinin faiz artışlarına yol açtığını ve bu durumun piyasalarda dalgalanmalara neden olduğunu açıkladı. Ancak, Şimşek bu durumun geçici olduğunu ve Amerika’nın ekonomik performansının önümüzdeki dönemde belirleyici olacağını ifade etti.

Japonya’daki gelişmelerin yanı sıra, Şimşek ABD ekonomisindeki yavaşlamanın da bir risk faktörü olduğunu vurguladı ve şirket karlılıklarında düşüş yaşanması durumunda piyasalarda düzeltme olabileceğini belirtti.

img

Otobüsün ok gibi saplandığı kazayla ilgili kahreden detay

img

Otobüsün arkasında seyreden sürücü kaza anını anlattı

img

Türkiye Petrolleri’nin önemli ismi otel odasında ölü bulundu

Şimşek, Fed’in faiz kararının Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerine değinerek, faiz indirimlerinin küresel finansal koşulları gevşetebileceğini ve bu durumun gelişmekte olan ülkeler için olumlu sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Ancak, küresel büyümede yavaşlama olması durumunda risk iştahının azalabileceğini ve bu durumun Türkiye ekonomisi için olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

ENFLASYONUN OLUMSUZ ETKİLERİ

Bakan Şimşek, enflasyonu kötü bir vergi olarak nitelendirerek, sabit gelirliler açısından gelir dağılımını bozduğunu ve makroekonomik bir sorun olduğunu vurguladı.

Şimşek, uygulanan reform ve istikrar programının en büyük önceliğinin halkı hayat pahalılığından kurtarmak olduğunu ve programın özünün dezenflasyon ve enflasyonun kalıcı olarak tek haneye düşürülmesi olduğunu belirtti. Şimşek, Haziran ayında geçiş döneminin sona erdiğini ve enflasyonun düşüşe geçtiğini ifade ederek, bu düşüşün Temmuz ayında daha da belirginleştiğini ve Ağustos ayında da devam edeceğini söyledi.

Dezenflasyon için tarih de veren Şimşek, 2025 yılında ilk rahatlamanın görüleceğini, ilk yılın dezenflasyona geçiş yılı olduğunun zorlu olduğunu ve 2025 yılının dezenflasyon yılı olacağını, halkın bu yıl sonuçlarını göreceğini ve çektiği sıkıntıların karşılığını alacağını belirtti.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Mehmet Şimşek Dezenflasyon Dezenflasyon Türkiye Ekonomi Piyasa Finans Politika Dünya Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP