DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2134496-1.00682%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

20:29

YATSIYA KALAN SÜRE

Silifke Kalesi’nde Arkeolojik Çalışmalarda Değerli Buluntular Keşfedildi
11 okunma

Silifke Kalesi’nde Arkeolojik Çalışmalarda Değerli Buluntular Keşfedildi

ABONE OL
Ağustos 31, 2024 10:48
Silifke Kalesi’nde Arkeolojik Çalışmalarda Değerli Buluntular Keşfedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mersin’in Silifke ilçesinde, Roma Dönemi’nden 20. yüzyıla kadar kesintisiz bir şekilde varlığını sürdüren Silifke Kalesi, tarihi sırlarını gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde devam eden 13. dönem kazı ve restorasyon çalışmaları sırasında, antik mezarlara ait çarpıcı buluntulara ulaşıldı.

185 metre yüksekliğindeki tepe üzerinde bulunan kalede, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Boran başkanlığındaki ekip, Bizans Dönemi’ne ait bir yapının incelenmesi sırasında toprak zeminden gözyaşı şişeleri, kandil ve seramik parçaları çıkardı. Bu buluntuların, Antik Dönem’de ölen kişilere mezarlarına hediye olarak bırakıldığı düşünülüyor.

Prof. Dr. Boran, kaledeki kazılarda farklı dönemlere ait katmanların gün yüzüne çıktığını ve alanın bir “kent” yapısına sahip olduğunu vurguladı. Silifke Kalesi’nin daha önceki kazılarda dağınık halde bulunan mezar buluntuları, bu kez toplu olarak keşfedildi. Antik Dönem’e ait mezar buluntularının Bizans Dönemi yapısının içinde bulunması, bu mimariyle buluntuları tarihlendirme ve değerlendirme açısından büyük önem taşıyor.

Buluntuların detaylı incelenmesi ve laboratuvar analizleri yapıldıktan sonra, bu tarihi kalıntıların hikayesi daha net bir şekilde ortaya çıkacak. Prof. Dr. Boran, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte, Roma, Bizans, Karamanoğlu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinden izler taşıyan Silifke Kalesi’nin yeniden ziyaretçilere açılmasını hedeflediklerini belirtti.

silifke kalesi Silifke mersin Roma Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP