DOLAR 34,1552 0.16%
EURO 38,0626 -0.09%
ALTIN 2.885,740,39
BITCOIN 21602390.79763%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:25

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Siirt’teki Işık Hadisesi Etkinliği Hava Muhalefeti Nedeniyle Gerçekleşmedi
8 okunma

Siirt’teki Işık Hadisesi Etkinliği Hava Muhalefeti Nedeniyle Gerçekleşmedi

ABONE OL
Eylül 23, 2024 07:47
Siirt’teki Işık Hadisesi Etkinliği Hava Muhalefeti Nedeniyle Gerçekleşmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siirt’in Tillo ilçesinde bulunan İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesinde, her yıl 21 Mart ve 23 Eylül’de gerçekleşen ve “Işık Hadisesi” olarak bilinen gökyüzü olayı, bu yıl da hava şartları nedeniyle gerçekleşmedi. Bu olay, 260 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından, hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin anısına düzenlenen bir ışık düzeneği ile gerçekleşiyor.

1734 yılında vefat eden hocasının ardından, derin bir üzüntüye kapılan İbrahim Hakkı Hazretleri, hocasına bir türbe yaptırmak için arayışa girmişti. “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” sözleri, onun bu arayışının temel nedenini gösteriyordu. 1764 yılında, hocasının türbesinin yanına bir kule ve yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki bir tepeye taş duvar inşa etti. Bu duvar, ekinokslarda doğan güneşin ışınlarının, ortasındaki pencereden geçip kuledeki bir aynaya yansıyacak ve buradan da türbeye yönlendirilerek, İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucunu aydınlatacaktı. 1960’lı yıllarda yapılan bir restorasyon sırasında, pencerenin yerinin değiştirilmesi, bu düzeneğin bozulmasına neden oldu. Ancak 2011 yılında, farklı üniversitelerden bilim insanları, yapılan çalışmalarıyla yeni bir pencere açarak olayın tekrar izlenmesini sağladı.

‘YALNIZCA DOĞA OLAYI DEĞİL, MANEVİ DEĞERİN SİMGESİDİR’

Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Eylül ve 23 Mart’ta gerçekleşen “Işık Hadisesi”, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmişti. Bu etkinliğe katılmak için birçok kişi Tillo’ya geldi. Siirt Valiliği, Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesi tarafından düzenlenen programda, sabah namazında halk bir araya geldi. İlçe meydanında yapılan programda, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin hayatı ve Işık Hadisesi hakkında bir belgesel gösterildi. Kur’an-ı Kerim okundu ve ilahiler seslendirildi. Programa Vali Kemal Kızılkaya, eski TBMM başkanı Bülent Arınç, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Kemal Kızılkaya, yaptığı konuşmada, “Bu toprakların yetiştirdiği önemli şahsiyetler, kültürümüzün zenginleşmesine büyük katkılar sağlamış; bilim, sanat ve edebiyat alanlarında unutulmaz eserler kazandırmıştır. Tillo Güneş Hadisesi de İslam dünyasının önde gelen bilim insanlarından İsmail Fakirullah Hazretleri ve öğrencisi Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin astronomi ve mühendislik bilgilerini birleştirerek yüzyıllar öncesinden ortaya koydukları büyük bir ilim buluşmasıdır. Bu hadise, yalnızca bir doğa olayı değil; aynı zamanda geçmişten bugüne uzanan bir bilimsel başarının, kültürel mirasın ve manevi değerin simgesidir. Bu vesileyle, İsmail Fakirullah Hazretleri, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri başta olmak üzere, ilim aşkıyla bu topraklara katkı sunmuş tüm alimlerimizi rahmetle anıyorum” dedi.

Yozgat’tan etkinliğe katılmak için gelen Prof. Dr. Orhan Hazer, “Buraya ilk kez geliyorum. Daha önce birçok kez anlattığım, daha önce birçok kez uzaktan izlediğim çok merak ettiğim yerdeyim. Hem bunun mutluluğu hem de heyecanı var. Burada İsmail Fakirullah Hazretleri’nin türbesi, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yapmış olduğu mimarı, bu işin hem bilimsel hem manevi yönü beni heyecanlandıran bir durumdu. Dolayısıyla beni heyecanlandıran bir durumdu, bunun için bireysel olarak geldim” dedi.

Hava bulutlu olduğu için, güneşin yansıması beklendiği gibi gerçekleşmedi. Bu yıl 21 Mart’ta da yapılan programda, yine hava muhalefetiyle gerçekleşememişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsmail Fakirullah Hava Muhalefeti Yerel Haberler Kültür Sanat 21 Mart Hadise Güncel Yaşam Eylül Tillo Siirt

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP